Väčšina liečivých rastlín obľubuje slnečné stanovištia. Existuje však 8 bylín pre kulinárov, ktorým sa bude dariť aj v polotieni či dokonca v tieni.
Pre každého z nás, ktorí využívame bylinky pri varení svojich jedál, je najideálnejšie, ak máme suroviny čo najbližšie pri kuchyni. Nie vždy sa to dá, pretože nemáme pre ne vhodné podmienky. Keďže niektoré rastliny potrebujú slnečné stanovište pre to, aby prosperovali, treba si vybrať tie, ktorým sa bude dariť aj v polotieni.
8 bylín pre kulinárov, ktoré môžete pestovať v tieni
Rovnako ako v prípade liečivých rastlín existuje niekoľko kulinárskych bylín, ktoré budú dobre rásť v tienistých zákutiach na severnej strane vášho pozemku.
Pažítka
Pažítka ( alebo inak cesnak pažítkový) je veľmi chutnou bylinkou, ktorá má rada polotieň a na priamom slnku sa jej nebude dariť. Táto rastlina patrí do cibuľovín, obsahuje veľa vitamínu C. No nájdete tiež množstvo vitamínov A, B, C, E, K, taktiež minerálne látky ako selén, meď, zinok, horčík, železo, fosfor a omega 3. Aby pažitka prosperovala, doprajte jej trošku hnojiva a keďže nemá rada premočenú pôdu so zálievkou buďte opatrní.
Začínate s bylinkami? Rozhodnite sa pre tie správneMedvedí cesnak
Medvedí cesnak prirodzene rastie v lesoch pod stromami, takže polotieň a tieň mu vôbec nebude prekážať. O tejto zdravej bylinke sme si hovorili tu.
Koriander
Medzi obľúbené bylinky a vňate využívané v kuchyni patrí aj voňavý koriander. Používa sa najmä jeho vňať, ktorá dodá jedlám ( najmä polievkam a omáčkam horkastú chuť). Takisto sa mu bude dariť i v polotieni. O pestovaní koriandra sme si hovorili tu:
Mäta pieporná
Mäta pieporná vám bude vďačná aj za polotieň. Patrí medzi populárne liečivé rastliny, preto nájde využitie nielen v kuchyni, ale pomáha pri riešení viacerých zdravotných problémov. Táto najznámejšia liečivá rastlina pomáha pri tráviacich ťažkostiach. Lieči hnačku, koliku, otravu potravinami a žalúdočnú chrípku. Pôsobí ako všeobecné tonikum a pomáha aj pri migréne.
Šalvia lekárska
To isté platí aj o šalvii lekárskej, ktorá sa dá využiť aj pri varení, aj pomáha zlepšiť naše zdravie. Šalvia bude prosperovať i v prípade, keď si ju vysadíte do polotieňa. Táto bylinka pomáha najmä pri zápaloch hrdla ako účinné kloktadlo.
Medovka
Citrónová vôňa tejto bylinky patrí medzi obľúbené v prípade viacerých pestovateľov byliniek. Medovka výborné dochutí viaceré jedlá a zároveň lieči. Napríklad zmierňuje menštruačné kŕče, pôsobí pozitívne pri vysokom krvnom tlaku, búšení srdca a tiež sú známe jej prospešné benefity pri psychických problémoch, ako je napríklad úzkosť a nespavosť.
Ligurček lekársky
Ligurček miluje vlhké a tienisté prostredie, takže sa nemusíte báť vysadiť ho aj mimo slnečného svetla. Táto bylinka je známa pre svoje močopudné účinky. Dochucujú sa ňou najmä polievky.
Petržlen
Petržlen je veľmi často využívanou rastlinou v kuchyni. Mnohí si bez neho nevedia predstaviť nedeľnú polievku. Vňať sa dá použiť aj na dochutenie zemiakových príloh a mäsa. Petržlen má využitie aj v ľudovom liečiteľstve. Pomáha napríklad pri plynatosti, zlepšuje trávenie, uvoľňuje hlieny, čím odstraňuje problémy s dýchaním a čistí krv.