Struková fazuľka je obľúbená zelenina s lahodnou chuťou a živinami. Objavte sterilizované fazuľové struky pre nekonečné možnosti prípravy a konzumácie. Ak vám práve dozrieva v záhrade, takto ju môžete spracovať, aby ste sa z nej mohli tešiť aj počas zimných mesiacov.
Jedlá pripravované z fazuľkových strukov sú nielen chutné ale aj zdravé. Ak sa chcete tešiť z týchto dobrôt i počas zimy, vyskúšajte nasledujúce spôsoby, ako sterilizovať zelenú fazuľku.
Recept na sterilizované fazuľové struky I.
Budeme potrebovať mladé fazuľové struky, 1 l vody, 30 g soli.
Postup:
Mladé fazuľové struky očistíme, umyjeme, pokrájame na malé šikmé kúsky, vhodíme do vriacej vody a povaríme 5 minút. Potom vyberieme, dáme do pripravených pohárov a vychladnuté zalejeme slaným roztokom. Poháre dobre uzavrieme, vložíme do hrnca s dierkovanou vložkou a od bodu varu sterilizujeme 25 minút. Vyberieme z hrnca a odložíme do chladnej miestnosti.
Recept na fazuľové struky II.
Budeme potrebovať fazuľové struky, 20 g soli, 1 l vody, 2,5 dl 8 % octu.
Postup:
Mladé fazuľové struky očistíme, dobre umyjeme, pokrájame na malé kúsky a uvaríme do polomäkka. Vodu, soľ a ocot necháme zovrieť. Uvarené fazuľové struky uložíme do pohárov a zalejeme vychladnutým roztokom. Poháre dobre uzavrieme, poukladáme do hrnca a od bodu varu sterilizujeme 20 minút. Vyberieme z hrnca a vychladnuté odložíme.
Recept na fazuľové struky s chrenom III.
Budeme potrebovať mladé fazuľové struky, kúsok chrenu, trocha kôprovej vňate, 1 l vody, 20 g kryštálového cukru, 20 g soli, 2 dl octu, 1 bobkový list, niekoľko zrniek čierneho korenia.
Postup:
Mladé fazuľové struky očistíme, umyjeme a trocha povaríme. Vychladnuté celé struky poukladáme do pohárov a poprekladáme očisteným chrenom a kôprom. Vodu, soľ, ocot, bobkový list a celé čierne korenie dáme zovrieť a vychladnutým roztokom zalejeme fazuľové struky. Poháre dobre uzavrieme, vložíme do hrnca s dierkovanou vložkou a od bodu varu sterilizujeme 30 minút. Vyberieme z hrnca a odložíme do chladnej miestnosti.
Výživové hodnoty
Struková fazuľka je nízkokalorická potravina, ktorá je bohatá na vlákninu, vitamíny (ako napríklad vitamín C a vitamín K) a minerály (ako železo a horčík). Je tiež skvelým zdrojom antioxidantov, ktoré pomáhajú chrániť vaše telo pred voľnými radikálmi a podporujú celkové zdravie. Okrem toho obsahuje ďalšie dôležité živiny, ktoré prispievajú k vášmu zdraviu:
Vitamín C: Posilňuje imunitný systém, zlepšuje vstrebávanie železa a pôsobí ako silný antioxidant.
Vitamín K: Dôležitý pre zrážanlivosť krvi a zdravie kostí.
Železo: Podporuje tvorbu hemoglobínu a zlepšuje prenos kyslíka v tele.
Horčík: Pomáha pri regulácii svalovej a nervovej činnosti, udržiava zdravý imunitný systém a podporuje zdravie kostí.
Struková fazuľka tiež obsahuje kyselinu listovú, ktorá je nevyhnutná pre tehotné ženy, pretože podporuje zdravý vývoj plodu. Vláknina v strukovej fazuľke je kľúčová pre zdravé trávenie a môže pomôcť pri regulácii hladiny cholesterolu a cukru v krvi.
Spôsoby prípravy
Existuje mnoho spôsobov, ako si môžete vychutnať strukovú fazuľku:
Varená: Jednoducho uvarená v osolenej vode a podávaná s kvapkou masla.
Parená: Rýchle a zdravé, zachováva si svoju chrumkavosť a farbu.
Pražená: Na olivovom oleji s cesnakom a korením pre intenzívnejšiu chuť.
V šalátoch: Čerstvá alebo varená, pridáva textúru a farbu do akéhokoľvek šalátu.
V polievkach a dusených jedlách: Pridáva chuť a nutričnú hodnotu.
Konzervovanie a sterilizácia
Ak máte veľkú úrodu strukovej fazuľky, môžete ju jednoducho konzervovať a sterilizovať, aby ste si ju mohli vychutnávať po celý rok. Sterilizované fazuľové struky sú skvelou voľbou na uchovanie chuti a výživných hodnôt:
Zamrazenie: Očistite a nakrájajte fazuľky, krátko ich sparte vo vriacej vode, rýchlo schlaďte a uložte do mraziacich vrecúšok.
Sterilizovanie: Uložte fazuľky do pohárov, zalejte osolenou vodou a sterilizujte v hrnci alebo rúre.
Sterilizované fazuľové struky si zachovávajú svoju kvalitu a sú pripravené na použitie v rôznych receptoch.
Zdravotné výhody
Pravidelná konzumácia strukovej fazuľky, vrátane sterilizovaných fazuľových strukov, môže prispieť k zlepšeniu trávenia, zníženiu hladiny cholesterolu a podpore zdravia srdca. Je vhodná pre diabetikov vďaka nízkemu glykemickému indexu a môže pomôcť pri regulácii hladiny cukru v krvi.
Zlepšenie trávenia
Struková fazuľka obsahuje vysoký obsah vlákniny, ktorá podporuje zdravé trávenie. Vláknina napomáha pravidelnému pohybu čriev a môže predchádzať problémom, ako je zápcha. Pravidelná konzumácia fazuľky môže tiež podporiť zdravú črevnú mikroflóru.
Zníženie hladiny cholesterolu
Štúdie ukazujú, že konzumácia strukovej fazuľky môže prispieť k zníženiu hladiny LDL cholesterolu v krvi. Vláknina v strukovinách viaže cholesterol v tráviacom trakte a napomáha jeho vylučovaniu z tela, čím sa znižuje celková hladina cholesterolu.
Podpora zdravia srdca
Vďaka nízkemu obsahu tukov a vysokému obsahu antioxidantov, vitamínov a minerálov, struková fazuľka podporuje zdravie srdca. Antioxidanty pomáhajú bojovať proti zápalom a oxidačnému stresu, čo prispieva k prevencii srdcových ochorení.
Regulácia hladiny cukru v krvi
Struková fazuľka má nízky glykemický index, čo znamená, že uvoľňuje cukor do krvi pomaly a stabilne. To je obzvlášť výhodné pre diabetikov, ktorí potrebujú udržiavať stabilnú hladinu cukru v krvi. Pravidelná konzumácia strukovej fazuľky môže tiež pomôcť predchádzať výkyvom hladiny cukru v krvi.
Struková fazuľka a sterilizované fazuľové struky
Struková fazuľka, vrátane sterilizovaných fazuľových strukov, je nielen chutná, ale aj výživná súčasť vašej stravy. Či už ju pripravujete na rôzne spôsoby alebo konzervujete pre neskoršie použitie, jej zdravotné benefity a univerzálnosť v kuchyni ju robia nepostrádateľnou zeleninou pre každého milovníka zdravého stravovania.