Tekvica je vhodná a lacná surovina, ktorú môžeme použiť, ak chceme pripravovať sladké kompóty zo zeleniny. Pretože nemá výraznú chuť, treba ju dochutiť. Prezradíme vám, ako na to.
Sladké kompóty zo zeleniny
Ako pripraviť tekvicový kompót
Na prípravu kompótov sú vhodné všetky druhy tekvíc, ak ich oberieme pred úplnou zrelosťou. Zrelé plody sa totiž ťažko šúpu, naopak nezrelé plody majú mäkkú a rozpadajúcu sa dužinu.
Ako na to?
Pred šúpaním tekvicu umyjeme a veľkým nožom odrežeme obidva konce plodu. Potom tekvicu rozkrojíme po dĺžke na polovice, štvrtky až osminky, podľa veľkosti plodu. Môžeme ju prípadne rozpoliť naprieč a z polovíc postupne odkrajujeme rovnaké pásy široké asi 3 cm. Niektorým z uvedených spôsobov tekvicu rozdelíme a potom lyžicou vyškrabeme mäkkú dužinu so semenami a nožom ošúpeme šupku tak, aby sme dostali vzhľadne upravenú a rovnomerne hrubú dužinu. Očistené „mesiačiky“ alebo „pásiky“ tekvice potom pokrájame na kocky s hranou okolo 15 mm alebo na iné hladké alebo ozdobným nožom pokrájané kúsky.
Najčastejšie chyby pri zaváraní, takto ich odstránitePokrájanú tekvicu potom varíme vo vode mierne okyslenej kyselinou citrónovou ( 1 plná kávová lyžička na 2 litre vody) okolo desať minút, kým sú kocky dobre uvarené. Tekvicu vložíme najmenej do päťnásobného množstva vriacej vody, aby rýchlo začala vrieť a sledujeme jej konzistenciu. Len čo je tekvica po rozrezaní mäkká, vyberieme ju dierovanou naberačkou na sito a po odkvapkaní ju ešte teplú plníme do pohárov, na ktorých dno dáme chuťové a aromatické prísady.
Do pohára s obsahom 720 ml pridáme tieto ingrediencie:
- 2 až 4 mm hrubý plátok neošúpaného citróna, 1 klinček, malý úlomok celej škorice alebo
- 1 klinček, malý úlomok celej škorice, prípadne 5 kvapiek citrónovej tresti,
- 10 kvapiek ananásovej tresti, alebo
- 5 kvapiek pomarančovej a 5 kvapiek citrónovej tresti.
Z ďalších chuťových a aromatických prísad sa môže pridať vanilka, banánová tresť, plátok pomaranča a iné prísady a ich kombinácia podľa vlastných chuťových záľub.
Do pohára s obsahom 720 ml sa zmestí asi 480 g povarenej tekvice a 240 g cukrového nálevu, ktorý má siahať asi 10 mm od okraja uzavretého pohára.
Príprava nálevu
Na jeden liter vody odvážime 2 kg cukru a pridáme asi 30 g kyseliny citrónovej, t.j. 1 1/2 zarovnanej polievkovej lyžice, na pohár s obsahom 720 ml sa spotrebuje 160 g cukru.
Cukor rozpúšťame za tepla, rovnako aj kyselinu citrónovú a ihneď nimi tekvicu zalejeme, pretože na vychladnutom náleve môže vykryštalizovať prebytočný cukor.
Sterilizujeme pri teplote 80 °C približne 30 až 45 minút podľa veľkosti pohára, pri teplote 90 °C trvá sterilizácia 15 až 25 minút. Pri teplote 100 °C stačí sterilizovať 8 až 10 minút.