Zistite, aké sú pozitívne benefity konzumácie fazule na naše zdravie a tiež podľahnite tejto výbornej strukovine.
Podľa odborníkov je fazuľa tak zdravá, že by sme jej mali zjesť vo varenom stave až tri šálky týždenne. Je vynikajúca nielen pre svoju chuť, druhovú rozmanitosť či rozličné možnosti využitia v kuchyni, ale aj preto, aké látky obsahuje.
Aké sú vlastne benefity konzumácie fazule?
Jedna z hlavných výhod fazule spočíva v jej nízkej kalorickej hodnote (100 g uvarenej fazule má okolo 100 kcal, záleží od druhu), keďže obsahuje veľa vody. No zároveň má v sebe množstvo vlákniny, ktorá je nevyhnutá pre dobre trávenie.
Ďalšiu výhodu fazule predstavuje to, že ju telo dlho trávi. Máte teda dlho pocit sýtosti, aj keď ste jej veľa nezjedli. V praxi to teda znamená, že i malé množstvo nízkokalorickej fazule umlčí hlad, čím vám môže pomôcť udržať hmotnosť na uzde. To samozrejme znižuje riziko mnohých ďalších chorôb spojených s nadváhou.
Fazuľa neobsahuje žiaden cukor, ktorý človeku krátko po konzumácii dáva opäť pocit hladu.
Dokonca istý výskum ukázal, že ľudia, ktorí často jedia fazuľu, vážia v priemere o tri kilogramy menej ako tí, ktorí sa jej vyhýbajú. Zároveň mali tiež štíhlejší pás.
Fazuľa obsahuje taktiež antioxidanty, ktoré ničia nebezpečné voľné radikály vo vašom tele. Okrem toho je fazuľa zdrojom kyseliny listovej, železa a bielkovín.
Táto strukovina má schopnosť predchádzať rakovine a diabetu.
Zaraďte si preto fazuľu do vašeho jedálnička. Môžete chudnúť zdravo, prirodzene, s chuťou a radosťou.