Pripravte si chutný polotovar, ktorý sa dá využiť na prípravu vynikajúcich jablkových koláčov. Recept na sterilizované jablká alebo šťavu sa oplatí poznať.
Na prípravu jablčných závinov si môžeme sterilizovať strúhané jablká. Tak im zároveň predĺžime trvanlivosť a máme v zásobe polotovar, ktorý oceníme najmä počas zimných mesiacov. Recept na sterilizované strúhané jablká je veľmi jednoduchý.
Strúhané jablká ako skvelý polotovar
Jablká umyjeme, ošúpeme (nemusí byť) a rozpolíme na polovice. Vyberieme jadrovník a nastrúhame na rezanku hrubú 2 mm. Potom ju nachvíľu ponoríme do okyslenej vody ( na 3 litre jedna kávová lyžička kyseliny citrónovej). Dobre odkvapkanú rezanku čo najpevnejšie natlačíme do pohára až po povrch a zalejeme nálevom, ktorého hladina má siahať 5 až 10 mm pod okraj pohára.
Príprava nálevu
Na jeden liter vody odvážime 500 g cukru. Na jeden 7 dl kompótový pohár spotrebujeme asi 55 g cukru, t.j. dve plné polievkové lyžice kryštálového cukru.
Sterilizácia
Pri teplote 80 až 85 °C trvá sterilizácia 25 minút.
Jablková šťava
Na jeden liter jablkové šťavy budeme potrebovať 1,25 kg kryštálového cukru, 10 g kyseliny citrónovej.
Príprava
Jablká zbavíme nejedlých častí, umyjeme a postrúhame. Vytlačíme z nich šťavu, premiešame ju s cukrom, rýchlo povaríme (asi 5 minút) a pridáme kyselinu citrónovú. ešte horúcu šťavu nalejeme do ohriatych fliaš, ktoré nepriepustne uzavrieme, zabalíme do deky a necháme vychladnúť.
Tip na záver: Podobným spôsobom sa dajú pripraviť aj iné ovocné šťavy. Namiesto kyseliny citrónovej môžeme napríklad použiť kyselinu vínnu.
Ak sa vám recept páčil, ďakujeme, že sa oň podelíte.