Takýmto spôsobom sa dajú spracovať padané jablká alebo tie, ktoré neznášajú dlhé uskladnenie.
Na kompót zo sušených jabĺk sú vhodnejšie sorty, ktoré sú šťavnaté a kyslejšie. Múčnaté jablká radšej nepoužite, tie sa rozvárajú.
Postup
Jablká umyte, odstopkujte, ošúpte škrabkou na zemiaky, rozrežte na štvrtky až osminky a odstráňte jadierka. Takto pripravené jablká ponorte do vody, do ktorej ste pridali kyselinu citrónovú. ( 1 kávová lyžička približne na tri litre vody). Jablká vo vode dlho nelúhujte, aby sa nestratili z nich cenné látky.
Surové alebo krátko povarené odkvapkané jablká vo vode poukladajte do pohárov, na ktorých dno môžete dať plátok citróna, malý úlomok škorice, prípadne celý alebo rozrezaný klinček.
Vynikajúci nakladaný karfiol ako príloha k jedluPoháre plňte tak, aby horná potlačená vrstva siahala 5 až 10 mm od okraja pohára. Jablká zalejte nálevom (na jeden liter potrebujete 600 g cukru).
Sterilizujte podľa zrelosti jabĺk. Pri teplote 80 až 85 °C trvá sterilizácia 15 až 25 minút.