Domáce kandizované ovocie, tento recept je výborný

Domáce kandizované ovocie: Rôzne druhy farebného kandizovaného ovocia vylejúce sa z jutového vrecka na tmavý povrch. Kandizované ovocie: Sladká pochúťka pripravená doma, vystavená na tmavom povrchu. Zdroj foto: Depositphotos

Pripravte si domáce kandizované ovocie podľa jednoduchého receptu. Získajte kontrolu nad zložením a vychutnajte si sladkú lahôdku kedykoľvek počas roka.

Kandizované ovocie je sladká pochúťka, ktorú si môžete vychutnať samostatne, ako súčasť dezertov, alebo ju využiť pri pečení. Mnohí z nás si spájajú kandizované ovocie s Vianocami, ale pravdou je, že si ho môžete pripraviť a vychutnať počas celého roka. Či už ide o kandizované pomaranče, citróny, alebo napríklad hrušky, príprava domáceho kandizovaného ovocia je jednoduchšia, než by ste si mohli myslieť. Tento recept vám ukáže, ako si túto sladkú lahôdku pripraviť doma a urobiť tak dojem na svoju rodinu a priateľov.

Čo je kandizované ovocie?

Kandizovanie je proces, pri ktorom sa ovocie varí v cukrovom sirupe, až kým nie je nasýtené cukrom a stane sa takmer priehľadným. Tento proces nielenže predlžuje trvanlivosť ovocia, ale tiež mu dodáva jedinečnú sladkú chuť a textúru, ktorá je obľúbená najmä v pečive, dezertoch alebo len ako samotná sladkosť. Kandizované ovocie je skvelé na ozdobu tort, koláčov, ale aj ako zdravšia alternatíva k sladkostiam.

Výhody domáceho kandizovaného ovocia

Pripravovanie kandizovaného ovocia doma má niekoľko výhod:

  1. Kontrola nad zložením: Môžete si byť istí, že vaše kandizované ovocie neobsahuje žiadne umelé prísady, farbivá ani konzervačné látky, ktoré sa často nachádzajú v komerčne vyrábaných výrobkoch.
  2. Výber ovocia: Môžete použiť svoje obľúbené ovocie a experimentovať s rôznymi druhmi. Citrusy ako pomaranče, citróny, ale aj ananás, hrušky či čerešne sú skvelými kandidátmi.
  3. Ekonomické: V porovnaní s cenami kandizovaného ovocia v obchodoch je domáca výroba výrazne lacnejšia, najmä ak použijete sezónne ovocie.
  4. Personalizácia: Môžete si prispôsobiť sladkosť podľa svojho gusta a dokonca pridať rôzne koreniny, aby ste dosiahli unikátnu chuť.

Ingrediencie na domáce kandizované ovocie

Predtým, než sa pustíme do samotného postupu, je dôležité pripraviť si všetky potrebné ingrediencie. Na tento recept budete potrebovať:

  • 500 g ovocia (pomaranče, citróny, hrušky, ananás, alebo iné podľa vášho výberu)
  • 500 g cukru
  • 250 ml vody
  • Šťava z jedného citróna (voliteľné)
  • Vanilkový lusk alebo iné koreniny podľa chuti (voliteľné)

Postup prípravy domáceho kandizovaného ovocia

1. Príprava ovocia

Prvým krokom je príprava ovocia. Ak používate citrusy, dôkladne ich umyte a olúpte. Šupky môžete tiež kandizovať, ak ich poriadne očistíte od bielej časti, ktorá môže byť horká. Ak používate iné ovocie, ako napríklad hrušky alebo ananás, olúpte ich a nakrájajte na tenké plátky alebo menšie kúsky.

2. Blanšírovanie ovocia

Blanšírovanie je dôležitý krok, ktorý pomôže odstrániť prípadnú horkosť a zmäkčiť ovocie. Vložte ovocie do veľkého hrnca s vriacou vodou a varte ho približne 2-3 minúty. Následne ovocie sceďte a ihneď ponorte do studenej vody, aby ste zastavili proces varenia. Tento postup zopakujte dvakrát, najmä ak pracujete s citrusmi.

3. Príprava cukrového sirupu

V hrnci zmiešajte cukor a vodu a za stáleho miešania varte na strednom ohni, kým sa cukor úplne nerozpustí. Ak chcete, môžete pridať aj vanilkový lusk, škoricu alebo iné koreniny, ktoré dodajú ovociu zaujímavú chuťovú dimenziu. Pridajte šťavu z citróna, ktorá pomôže zachovať farbu ovocia a dodá jemný kyslastý podtón.

4. Kandizovanie ovocia

Keď je sirup pripravený, pridajte doňho blanšírované ovocie. Znížte teplotu na minimum a nechajte ovocie jemne variť v sirupe. Tento proces môže trvať od 30 minút až po niekoľko hodín, v závislosti od druhu ovocia a veľkosti kúskov. Dôležité je, aby ste ovocie pravidelne kontrolovali a miešali, aby sa nespálilo a aby sa rovnomerne nasýtilo cukrom.

5. Sušenie kandizovaného ovocia

Po skončení kandizovania ovocie opatrne vyberte zo sirupu pomocou sitka a nechajte ho odkvapkať. Potom ho rozložte na mriežku alebo plech vystlaný papierom na pečenie a nechajte vysušiť. Môžete ho sušiť na vzduchu, čo môže trvať niekoľko dní, alebo ho vložiť do rúry na nízku teplotu (okolo 50-60°C) a sušiť niekoľko hodín, kým nie je ovocie suché na dotyk, ale stále mierne lepkavé.

6. Skladovanie

Kandizované ovocie skladujte v suchu a chlade, ideálne v uzavretej nádobe. Takto pripravené kandizované ovocie vydrží aj niekoľko mesiacov. Môžete ho tiež obaliť v cukre, aby sa nelepilo, alebo ho nechať len tak, prirodzené.

Tipy a triky na dokonalé kandizované ovocie

  1. Experimentujte s rôznymi druhmi ovocia: Nebojte sa skúšať rôzne kombinácie ovocia a korenín. Kandizované ananásy s kokosom, alebo hrušky s kardamómom sú len niektoré z možností, ktoré môžete vyskúšať.
  2. Pozor na teplotu: Udržujte cukrový sirup na nízkej teplote, aby ste predišli karamelizácii cukru, ktorá by mohla ovociu dodať nepríjemnú horkú chuť.
  3. Citrusové šupky: Ak sa rozhodnete kandizovať citrusové šupky, odporúčame ich predtým niekoľkokrát blanšírovať, aby sa odstránila horkosť.
  4. Kreatívne balenie: Kandizované ovocie je tiež skvelým darčekom. Zabaľte ho do sklenenej nádoby alebo do pekného vrecúška a prekvapte svojich blízkych touto sladkou pochúťkou.

Kandizované ovocie v kuchyni

Domáce kandizované ovocie má široké využitie v kuchyni. Môžete ho pridať do ovocných koláčov, sušienok, ale aj do rôznych druhov dezertov. Je výborné na zdobenie tort, pridané do domáceho biskupského chlebíka alebo ako sladký doplnok k raňajkovému jogurtu. Kandizované ovocie sa dá využiť aj v tradičných receptoch, ako sú vianočné štóly alebo panettone.

Napríklad, ak pripravujete vianočný koláč, kandizované ovocie mu dodá nielen bohatú chuť, ale aj krásny farebný akcent. Stačí pridať pár kúskov do cesta alebo nimi ozdobiť vrch koláča. Pre milovníkov zmrzliny môže byť kandizované ovocie fantastickým dopingom, ktorý dodá zmrzline novú dimenziu chuti.

Príprava domáceho kandizovaného ovocia je jednoduchá, ale vyžaduje si trocha trpezlivosti. Výsledok však stojí za to. Sladké, voňavé a krásne farebné kúsky kandizovaného ovocia potešia nielen chuťové poháriky, ale aj oči. Tento recept je výborný nielen pre skúsených cukrárov, ale aj pre tých, ktorí si radi vyskúšajú niečo nové a experimentujú v kuchyni. Kandizované ovocie je univerzálnou sladkosťou, ktorú môžete využiť na rôzne spôsoby a priniesť tak do svojej kuchyne kúsok luxusu.

Nech už si vyberiete akékoľvek ovocie, tento recept vám pomôže vytvoriť niečo naozaj výnimočné. Dajte si na čas, vychutnajte si proces prípravy a tešte sa na sladký výsledok, ktorý poteší vás aj vašich blízkych. Domáce kandizované ovocie je jednoducho pochúťka, ktorá sa oplatí vyskúšať!