Výlety do prírody so psom: Myslíte na toto všetko?

Výlety do prírody so psom: Pes na vodítku počas prechádzky lesom s majiteľom, pripravený na dobrodružstvo v prírode. Dôležité tipy na bezpečný a pohodlný výlet so psom do prírody. Zdroj foto: Depositphotos

Výlety do prírody so psom môžu byť skvelým zážitkom. No netreba však zanedbať nasledovné veci, ktoré sa oplatí vedieť.

Výlety do prírody so psom sú nielen skvelým spôsobom, ako stráviť kvalitný čas so svojím chlpatým priateľom, ale aj možnosťou, ako obaja načerpáte nové sily. Aby však tento zážitok bol pozitívny pre vás aj vášho psa, je potrebné sa dobre pripraviť. V tomto článku nájdete podrobný zoznam vecí, ktoré by ste si mali zobrať so sebou, aby ste si prírodu užili bez starostí a nečakaných komplikácií. Výlety do prírody so psom tak môžu byť potom relaxom pre vás i vášho štvornohého priateľa.

1. Voda a miska pre psa

Dostatok vody je základom pre každý výlet, najmä počas teplejších dní. Zatiaľ čo vy si môžete ľahko nájsť pitnú vodu v obchode, pre vášho psa to tak jednoduché nie je. V prírode môže byť voda z potokov alebo riek kontaminovaná, čo môže vášmu miláčikovi spôsobiť tráviace problémy. Preto je najlepšie zobrať si so sebou dostatočné množstvo čistej vody a prenosnú misku, z ktorej sa váš pes pohodlne napije.

2. Granuly, maškrty a strava

Ak plánujete dlhší výlet, kde budete tráviť celé hodiny alebo dokonca celý deň, nezabudnite vziať so sebou jedlo pre psa. Okrem štandardnej dávky granulí, ktoré zabezpečia dostatok energie, zoberte aj pár obľúbených maškŕt. Tie môžu slúžiť ako motivácia počas túry alebo ako odmena za poslušnosť. Ak váš pes potrebuje špeciálnu diétu, uistite sa, že máte všetko potrebné so sebou.

3. Vodítko a postroj

Hoci je lákavé nechať psa voľne behať, v niektorých oblastiach to môže byť nielen nepraktické, ale aj nebezpečné. Vodítko a postroj sú nevyhnutnosťou, najmä ak sa pohybujete v oblastiach s hustou vegetáciou, v blízkosti ciest alebo v národných parkoch, kde môžu byť prítomné iné zvieratá. Postroj je často lepšou voľbou ako obojok, pretože lepšie rozkladá tlak a znižuje riziko zranenia.

4. Vrecká na exkrementy

Aj keď sa nachádzate uprostred prírody, je dôležité udržiavať čistotu. Psie exkrementy môžu nielen znečistiť okolie, ale môžu tiež obsahovať parazity, ktoré sú nebezpečné pre divokú zver. Majte preto vždy po ruke dostatok vreciek na exkrementy a po svojom psovi upracte, nech už ste kdekoľvek.

5. Prvá pomoc pre psa

Pri výletoch do prírody je dobré byť pripravený na rôzne situácie. Malá lekárnička s potrebami prvej pomoci môže byť záchranou, ak sa váš pes zraní. Základné vybavenie by malo zahŕňať obväzy, dezinfekčný sprej, pinzetu na kliešte, sterilné gázy a prípadne aj lieky, ktoré váš pes pravidelne užíva.

Pes pije vodu z prenosnej misky počas výletu do prírody.
Prenosná miska s vodou je nevyhnutná súčasť prechádzky najmä počas teplých dní. Zdroj foto: Depositphotos

6. Ochrana proti kliešťom a hmyzu

Kliešte a iný hmyz môžu vášmu psovi spôsobiť vážne zdravotné problémy. Preto je dôležité zabezpečiť ochranu ešte predtým, než sa vydáte na výlet. Obojok proti kliešťom, kvapky alebo sprej môžu účinne znížiť riziko prenosu nebezpečných chorôb. Po návrate domov psa dôkladne skontrolujte a v prípade potreby kliešte okamžite odstráňte.

7. Oblečenie pre psa (v závislosti od počasia)

Ak je vonku chladno alebo mokro, niektorí psi môžu potrebovať ochranné oblečenie. Krátkosrsté plemená alebo staršie psy môžu ľahko prechladnúť, preto im teplejší kabátik poskytne potrebnú ochranu.

8. Identifikačné údaje a čip

V prípade, že by sa váš pes stratil, je nesmierne dôležité, aby mal na sebe obojok s identifikačnou známkou obsahujúcou vaše kontaktné údaje. Navyše, ak váš pes ešte nie je čipovaný, zvážte túto možnosť, pretože mikročip výrazne zvyšuje šancu, že sa váš pes vráti domov, ak by sa zatúlal.

9. Plán výletu a mapa

Hoci sa to môže zdať samozrejmé, plánovanie trasy je dôležité. Uistite sa, že ste si vopred preverili trasu, na ktorú sa chystáte. Majte so sebou mapu alebo GPS, aby ste sa vyhli strateniu v neznámom teréne.

Prechádzka v prírode so psom môže byť nádherným zážitkom, plným radosti a dobrodružstva. Aby ste sa vyhli nepríjemnostiam, je však dôležité byť dobre pripravený. S týmto zoznamom máte všetko, čo potrebujete na to, aby váš výlet prebehol hladko a vy aj váš pes si ho užili na maximum.