Škody po povodniach na záhrade a dome: Tipy ako ich odstrániť

Škody po povodniach. Záplavená ulica s vodou dosahujúcou po strechy domov a auto zaplavené povodňovou vodou Zásadné kroky na opravu škôd po povodniach: Príručka pre obnovenie domácnosti po povodňovej katastrofe. Zdroj foto: Depositphotos

Škody po povodniach: Ako odstrániť následky povodne na záhrade a dome? Tipy na vysušenie, opravy a prevenciu budúcich škôd. Zistite viac!

Povodne sú jednou z najničivejších prírodných katastrof, ktoré môžu zasiahnuť vašu záhradu a dom. Po tom, čo voda opadne, zanechá za sebou zdevastované prostredie plné bahna, zničenej vegetácie a často aj poškodené stavby. Ak chcete rýchlo a efektívne napraviť škody po povodniach, je dôležité konať promptne a s plánom. V nasledujúcich riadkoch vám podrobne poradíme, ako sa postarať o váš domov a záhradu po povodniach a ako minimalizovať dlhodobé následky.

Odstránenie vody a bahna

Prvým a najdôležitejším krokom po povodni je odčerpanie vody z postihnutých oblastí. Ak sa vám na pozemku alebo v dome nahromadila voda, mali by ste ju čo najskôr odčerpať. Následne odstráňte bahno, ktoré povodeň priniesla. Tento krok je zásadný, pretože bahno môže obsahovať nebezpečné látky, ako sú chemikálie, odpad či toxíny. Odstraňujte ho pomocou lopaty, pričom nezabudnite na ochranné rukavice a masku, aby ste sa vyhli zdravotným rizikám.

Vysušenie postihnutých oblastí

Po odstránení vody a bahna je ďalším krokom dôkladné vysušenie všetkých postihnutých priestorov. V interiéri otvorte všetky okná a použite ventilátory alebo odvlhčovače, aby ste urýchlili proces vysúšania. Vlhkosť môže spôsobovať vznik plesní, ktoré sú nielen estetickým problémom, ale aj zdravotným rizikom. Na záhrade môžu mokré miesta brániť rastlinám v obnovení, preto je dobré vytvoriť drážky, ktoré umožnia prebytočnej vode odtekať.

Starostlivosť o pôdu

Pôda po povodni často utrpí, pretože voda odplaví vrchnú vrstvu plnú živín a organických látok. Po vyschnutí pôdy je dôležité ju prevzdušniť rýľovaním alebo kultivátorom, čím obnovíte jej štruktúru. Pridajte kompost alebo organické hnojivo na doplnenie stratených živín. Ak je pôda kontaminovaná chemikáliami, môžete ju v najhorších prípadoch vymeniť.

Kontrola škodcov a plesní

Po povodniach sa môžu v záhrade aj v dome rozmnožiť škodcovia, ktorých priťahuje vlhkosť a bahno. Napríklad sa môžu objaviť komáre, šváby, termity, mravce či hlodavce. Preto skontrolujte drevené časti domu, či nedošlo k ich napadnutiu drevokaznými hubami alebo škodcami. Na záhrade môžu byť rastliny ohrozené hnilobou a plesňami, preto pravidelne kontrolujte korene aj stonky. V prípade potreby použite biologické alebo chemické prípravky na ochranu rastlín.

Opravy stavebných poškodení

Voda môže vážne narušiť štruktúru budov. Po povodni skontrolujte, či nedošlo k prasklinám v základoch, deformáciám stien, vlhkým škvrnám alebo opadávaniu omietok. Ak zistíte poškodenia, neváhajte kontaktovať odborníka, ktorý posúdi rozsah škôd a odporučí potrebné opravy. Ak nezasiahnete včas, môže sa problém s narušením základov časom zhoršiť.

Rekonštrukcia a revitalizácia záhrady

Povodne môžu zničiť vašu záhradu natoľko, že bude potrebné prehodnotiť výsadbu. Vyberte si rastliny, ktoré sú odolnejšie voči nadmernej vlhkosti a v budúcnosti zvážte vytvorenie drenážnych systémov, ktoré pomôžu odvádzať prebytočnú vodu. Ak sú stromy alebo kríky vážne poškodené, možno budete musieť niektoré z nich odstrániť a nahradiť novými.

Ako odstrániť plesne po povodni

Plesne sú častým problémom po povodniach, najmä v interiéri, kde sa hromadí vlhkosť. Ak si všimnete začínajúce sa škvrny alebo nepríjemný zápach, je dôležité rýchlo zasiahnuť, aby sa plesne nerozšírili. Na menšie plochy môžete použiť roztok vody a octu alebo prostriedky proti plesniam dostupné v obchodoch. Na čistenie použite špongiu alebo kefu a nezabudnite mať ochranné rukavice a masku, aby ste zabránili vdýchnutiu spór plesní. Ak sú plesne rozsiahlejšie, bude potrebné zavolať odborníkov, ktorí vykonajú profesionálnu sanáciu. Okrem odstránenia plesní je tiež kľúčové vyriešiť zdroj vlhkosti, aby sa problém neopakoval, napríklad pomocou odvlhčovačov alebo lepšej ventilácie.

Preventívne opatrenia pre budúcnosť

Aby ste v budúcnosti minimalizovali škody spôsobené povodňami, zvážte inštaláciu protipovodňových bariér, zlepšenie odvodňovacieho systému na pozemku alebo aj terénne úpravy, ktoré pomôžu odviesť vodu. Pri dome môžete investovať do protipovodňových dverí a ventilov, ktoré zabránia vniknutiu vody do budovy.