Dokážu podporiť naše trávenie a výborne dochutia jedlá. Skúste na ne myslieť a zaradiť ich do svojho jedálnička.
Aj tieto bylinky mnohokrát považované za burinu originálnym spôsobom dochutia jedlá a často nahradia soľ.
Púpava lekárska
Často na ňu nadávame a považujeme ju za burinu. Pritom púpava sa dá využiť nielen na prípravu púpavového medu či iných dobrôt, ale aj ako korenina. Čerstvé listy sa používajú ako šalátová zelenina. Koreň púpavy obsahuje inulín, a preto je vhodnou koreninou pre diabetikov. V potravinárstve sa používa pri výrobe kávových zmesí.
Puškvorec obyčajný
Trváca bylina vysoká 0,50 – 1,50 m s dlhým hrubým podzemkom, z ktorého vyrastajú červenkasté až 1,50 m vysoké stvoly a mečovité listy. Predmetom zberu sú podzemky. Puškvorec obsahuje živice, horčinu akorín, silice, triesloviny a podobne. Využíva sa na dochutenie likérov a vín. Koreň má slabo korenistú vôňu a aromatickú trpkú a korenistú chuť. Puškvorec povzbudzuje chuť do jedla, reguluje trávenie a ako korenina pôsobí proti plynatosti. Pripravuje sa z neho aj čaj.
Rasca lúčna
Táto bylinka u nás rastie na lúkach alebo pestuje v záhradách. Ako korenina sa používajú sušené plody a mladé listy. Rasca obsahuje triesloviny, silice, mastný olej a iné látky. Plody sa dávajú napríklad do chleba, pečeného mäsa, polievok, zeleniny, prívarkov či omáčok. Čerstvé posekané listy môžete použiť do chlebových nátierok. Rasca pomáha proti plynatosti a je vhodná pri každej diéte.
Rebríček obyčajný
Táto bylina horkej chuti našla svoje využitie ako korenina pri príprave mastných jedál, šalátov, syrov a polievok. Horčiny rebríčka napomáhajú tráveniu, pri bolestiach brucha a majú aj konzervačný účinok. Rebríček, ktorý pod ľudovým názvom voláme tiež myší chvost, býva zložkou jarných bylinkových šalátov.
Rozmarín lekársky
Možno mnohí z vás netušia, že v kuchyni má svoje miesto aj voňavý rozmarín. Jeho listy sa čerstvé alebo sušené pridávajú do polievok, k zelenine, omáčok a korení sa nimi aj zverina, údeniny, baranina, pečené mäso a ryby. Môžete ho primiešať aj do kapusty, marinád a podobne. Po pridaní niekoľkých lístkov rozmarínu je jedlo stráviteľnejšie. Vnútorne užívaný je vo väčších dávkach jedovatý a nebezpečný, najmä pre tehotné ženy.