Prečo vaše semená neklíčia? Tu sú príčiny

Prečo vaše semená neklíčia? Tu sú príčiny Zdroj foto: Depositphotos

Nejde vaše záhradkárčenie podľa plánu? Prečo vaše semená neklíčia? Existuje niekoľko dôvodov, ktorým sa dá v niektorých prípadoch vyvarovať. 

Prečo vaše semená nevzídu hneď po zasadení? Ak máte práve tento problém, možno vám pomôžu nasledujúce riadky.

Najčastejšie príčiny neklíčenia semien

Na rast rastlín vplýva niekoľko skutočností, na ktoré treba dávať pozor. Niekedy stačí, ak jednu z nich zanedbáme a naše záhradkárčenie môže skončiť neúspechom. Ktoré skutočnosti to sú?

Nesprávna teplota pôdy

Nesprávna teplota pôdy môže znamenať, že naše semená nikdy neuvidia svetlo sveta. Osivo rôznych druhov rastlín má výrazne odlišné požiadavky. Napríklad semená špenátu majú radi studenú pôdu a nevyklíčia, ak je pestovateľský substrát príliš teplý. Semená melónu potrebujú na klíčenie zas naopak teplú pôdu. Takisto i osivo baklažánu, papriky a paradajok.

Treba pamätať, že teploty klíčenia semien sú úplne iné ako teploty potrebné na to, aby sa dospelým rastlinám darilo. Semená rastlín sú v podstate naprogramované tak, aby sa prebudili zo spánku a rástli, keď sú splnené určité podmienky.

Ako a prečo pestovať biele reďkovky

Stratifikácia semien

Stratifikácia semien je jav, ktorý sa snaží imitovať vonkajšie podmienky. Napríklad to znamená, že semená nevyklíčia bez toho, aby boli vystavené chladu, či už prírodnými prostriedkami, alebo ich vložením do mrazničky.

Pôda je príliš premočená

Aj keď voda je pre klíčenie semien veľmi dôležitá, ani s ňou to netreba preháňať. Ak osivo doslova pláva vo vode, nemusí byť schopné získať dostatok kyslíka na to, aby vyklíčilo. Nakoniec môže zhniť alebo môže byť poškodené plesňovými chorobami.

Staré alebo nevhodne skladované osivo

Niektoré semená vydržia dlhšie ako iné, ale správne skladovacie podmienky môžu predĺžiť jeho životnosť. Osivo skladujeme v nádobách, ktoré chránia pred vlhkosťou a svetlom. Nádoby uchovávame na chladnom a suchom mieste, aby nám semená vydržali čo najdlhšie. Ako si overiť, či uskladnené osivo je vhodné na výsadbu? Existuje na to jednoduchý test, o ktorom sme hovorili tu:

Semená sa stali maškrtou pre vtáky

Ak semená nevzídu ani po týždni po vysiatí na vonkajší záhon, je pravdepodobné, že sa stali pochúťkou pre niektorého z operencov. Ako ochrániť semená pred vtákmi? O tom si povieme v nasledujúcom článku.