Šikovné nápady na skalky pre malé rastliny

Šikovné nápady na skalky pre malé rastliny Zdroj foto: Depositphotos

Výtvor, ktorý dokáže dať vašej záhrade tú správnu atmosféru. Prinášame vám šikovné nápady na skalky, ak preferujete malé rastliny, alebo máte malý priestor.

Skalky vo vašej záhrade môžu byť rôzne. Od rozľahlých výtvorov až po falošné vysušené korytá riek či rustikálne hromady kameňov, pôdy a rastlín. Všetko závisí od vašich preferencií a množstva priestoru (a kameňa), s ktorým musíte pracovať. Ak máte malú plochu, často je najlepším riešením jednoduchá okrúhla vyvýšená skalka z okrasných kameňov.

Tento dizajn sa zmestí do každého dobre zvoleného zákutia a nebude vám prekážať pri kosení trávnika. Ak skalku zasadíte premyslene, tiež nebude vyžadovať veľa údržby.

Voňavé nápady z levandule pre vaše zdravie krásu

Šikovné nápady na skalky – takto treba začať

V prípade potreby vyčistite oblasť od trávy alebo iného organického materiálu. Nezabudnite vykopať korene rastlín, aby ste zabránili neskoršiemu rastu nových výhonkov vo vašej skalke. Položte kruh kameňov ako obvod vašej základne s priemerom asi meter a pol (alebo ak máte viac miesta, môžete viac). Tak sa postaráte o to, že vaša skalka bude vyššia od okolitého pozemku. Na základňu použite najväčšie kamene. Tie najkrajšie dajte do prednej časti skalky.

Plochu vo vnútri vyplňte piesčitou pôdou, ktorá poskytuje dobré odvodnenie. Ak máte iba ílovitú pôdu, pridajte do nej piesok a kompost, aby ste podporili lepšie odvodnenie. Potom zem udupte nohami.

Šikovné nápady na skalky pre malé rastliny
Zdroj foto: Depositphotos

Ďalší krok – pridajte druhú vrstvu kameňov

Na takto upravenú základňu skalky poukladajte dookola ďalšiu vrstvu kameňov. Môžu byť aj menšie veľkosti. Pár kameňov môžete dať i do stredu. Nebojte sa experimentovať. V každom prípade by mal druhý rad poskytnúť dostatok miesta na výsadbu medzi obvodom záhona a kameňmi druhého radu.

Výber a výsadba správnych rastlín

Rastliny voľte tak, aby ladili aj s farebným odtieňom vášho kameňa. Napríklad, ak je skalka postavená predovšetkým z červeného pieskovca, vhodnou voľbou budú rastliny a kvety s nádychom červenej, ako aj striebornej, žltej či bielej farby. Okrem výberu podľa farby si vyberte rastliny, ktorým sa darí v dobre priepustnej pôde. Skalničky by mali mať tiež podobné nároky na zálievku a na množstvo slnečného žiarenia, ktoré miesto, kde je skalka, poskytuje.

Rastliny ešte pred vysadením v kvetináčoch poukladajte do skalky tak, ako to ladí vášmu oku. Aby ste videli, ako bude vyzerať konečný výsledok po vysadení. Myslite na to, že medzi kvety umiestnite ešte skaly. Potom rastliny vysaďte a podľa potreby pridajte ešte zem. Nakoniec skalku polejte, aby sa rastliny skôr prijali.