Sadenie zemiakov: Krok za krokom, ako na to správne

Sadenie zemiakov: Krok za krokom, ako na to správne Zdroj foto: Depositphotos

Správne sadenie zemiakov je kľúčové pre úspešnú úrodu. V tomto článku sa pozrieme na postup, kedy a ako zasadiť zemiaky. 

Sadenie zemiakov môže byť zábava, ak viete, ako na to. Tu je postup krok za krokom.

Výber osiva

Ak chcete dobrú úrodu tejto zeleniny, treba vybrať správnu odrodu. Odporúčame použiť zemiaky určené na sadbu, ktoré sú zdravé a rezistentné voči niektorým chorobám. Zemiaky by mali mať vyvinuté očká, čo je zárukou budúceho dostatočne veľkého klíčenia.

Príprava pôdy

Zemiaky prosperujú v pôde, ktorá je bohatá na výživu a dobre priepustná. Taktiež by mala mať pH vo vhodnom rozsahu. Pred sadením je dôležité nepodceniť prípravu pôdy, aby ste dosiahli optimálne podmienky pre rast zemiakov.

Začnite odstránením všetkých burín a kamienok z plochy, kde plánujete pestovať zemiaky.
Potom pôdu prekyprite, aby ste ju uvoľnili a zlepšili jej štruktúru. Môžete pridať organické hnojivo, ako je kompost alebo hnoj, aby ste zvýšili obsah živín v pôde.
Ak je pôda príliš kyslá, môžete ju upraviť pridaním vápna. Naopak, ak je príliš alkalická, môžete pridať síru.

Pestovanie paradajok v závesnom košíku, ako na to?

Kedy zasadiť zemiaky

Správny čas na sadenie zemiakov závisí od klimatických podmienok a odrody. Všeobecne platí, že zemiaky sa sadia na jar, keď sa pôda dostatočne oteplí a neexistuje riziko mrazu. Teplota pôdy by mala byť minimálne 7-10 °C.

Sadenie zemiakov: Krok za krokom, ako na to správne
Zdroj foto: Depositphotos

Postup sadenia zemiakov:

Pripravte si rady alebo jamky vo vzdialenosti približne 30-40 cm od seba.
Ak sadíte veľké zemiaky, môžete ich rozrezať na menšie kúsky s jedným alebo dvoma očkami. Každý kúsok by mal mať aspoň 2-3 očká.
Do každej jamky vložte osivo zemiakov a zakryte ho vrstvou zeme. Zemiaky by mali byť zakopané asi 10-20 cm pod povrchom pôdy.
Medzi radami zemiakov by mala byť vzdialenosť približne 70-90 cm, aby rastliny mali dosť priestoru na svoj rast. Po vzídení rastlín je potrebné zemiaky nakopcovať, najmä pri plytkej výsadbe, aby hľuzy neboli vystavené slnečnému svetlu.

Zber zemiakov

Zemiaky sa väčšinou zbierajú počas leta a začiatku jesene. Čas zberu spoznáte podľa vysušenej nadzemnej časti rastliny.