Rastliny proti starnutiu, máte ich vo svojej záhrade?

Rastliny proti starnutiu, máte ich vo svojej záhrade? Ľubovník bodkovaný, zdroj foto: Depositphotos

Vedeli ste, že malé zázraky, ktoré predlžujú život môžete mať aj na svojom záhone alebo v záhrade? Tu sú rastliny proti starnutiu.

Starnutie je prirodzený proces, ktorý sa nedá zastaviť. Existujú však určité rastliny, ktoré môžu pomôcť spomaliť proces starnutia a zlepšiť celkové zdravie a vitalitu. Ak ich ešte nemáte vo svojej záhrade, treba ich vysadiť. Tu sú rastliny proti starnutiu.

Ľubovník bodkovaný

Ľubovník bodkovaný je známy svojimi antioxidačnými účinkami. Antioxidanty pomáhajú chrániť bunky pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi. Voľné radikály sú molekuly, ktoré môžu spôsobiť poškodenie buniek a prispieť k starnutiu.

Ľubovník bodkovaný obsahuje aj flavonoidy, ktoré majú protizápalové účinky. Zápal je ďalším faktorom, ktorý prispieva k starnutiu.

Ginko dvojlaločné

Ginko dvojlaločné je ďalšia rastlina s antioxidačnými účinkami. Okrem toho má aj neuroprotektívne účinky. To znamená, že pomáha chrániť nervové bunky pred poškodením. Môže tiež pomôcť zlepšiť pamäť, koncentráciu a kognitívne funkcie. Tieto funkcie sa môžu so starnutím zhoršovať. Ide o strom, ktorý síce rastie pomaly, ale môže narásť do výšky až 15 – 20 metrov. Ginko aj keď pochádza z Číny, dá sa pestovať i u nás.

Rastliny proti starnutiu, máte ich vo svojej záhrade?
Ginko dvojlaločné. Zdroj foto: Depositphotos

Mäta pieporná

Mäta pieporná obsahuje mentol, ktorý má osviežujúce a protizápalové účinky. Mentol môže pomôcť zmierniť bolesť, zápal a opuch.

Mäta pieporná tiež zlepšuje trávenie a zmierňuje tráviace problémy.

Bolesť hlavy? Tento balzam naozaj funguje

Harmanček

Harmanček je známy svojimi upokojujúcimi a protizápalovými účinkami. Navyše bylinka pomáha pri strese, úzkosti a nespavosti.

Harmanček môže tiež pomôcť zmierniť podráždenie pokožky a liečiť zápaly.

Rebarbora

Rebarbora je bohatým zdrojom vlákniny, ktorá je dôležitá pre zdravé trávenie. Vláknina môže pomôcť udržať zdravú hmotnosť a znížiť riziko chronických chorôb.

Rebarbora je nabitá aj antioxidantmi, ktoré môžu pomôcť chrániť bunky pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi.

Černice

Černice majú tiež veľa antioxidantov, vrátane vitamínu C, vitamínu E a polyfenolov. Toto ovocie je bohaté na vlákninu, ktorá je dôležitá pre zdravé trávenie.

Čučoriedky

Ďalším malým zázrakom z vašej záhrady sú čučoriedky, ktoré obsahujú antioxidanty, vrátane antokyanínov, ktoré majú protizápalové a antioxidačné účinky. Môžu pomôcť chrániť bunky pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi a zlepšiť zdravie srdca a mozgu.

Jahody

Keď je reč o spomalení starnutia, netreba zabudnúť ani na jahody, v ktorých sú skryté antioxidanty vrátane vitamínu C, vitamínu E a polyfenolov. Jahody sú tiež bohaté na vlákninu.

Rozmarín

Rozmarín je bylina s bohatou históriou používania v ľudovej medicíne. Má antioxidačné, protizápalové a antibakteriálne účinky. Môže pomôcť zlepšiť pamäť, koncentráciu a kognitívne funkcie či znížiť zápal a zlepšiť zdravie srdca.

Orechy a semená

Orechy a semená sú dobrým zdrojom antioxidantov, vlákniny a zdravých tukov, ktoré majú pozitívne účinky na zdravie srdca a mozgu.