Ako rozmnožovať ihličnany z odrezkov

Ako rozmnožovať ihličnany z odrezkov Zdroj foto: Depositphotos

Ak chcete mať v záhrade vlastné stromčeky, v tomto článku vám prezradíme, ako rozmnožovať ihličnany z odrezkov.

Ihličnany sú krásne stromy a kríky, ktoré pridávajú do našich záhrad a krajinných úprav rustikálny dotyk. Môžete ich získať aj vlastným rozmnožovaním z odrezkov, čo je finančne nenáročné. Ak chcete vedieť, ako rozmnožovať ihličnany z odrezkov, v tomto článku vám to prezradíme.

Krok 1: Výber vhodných odrezkov

Rozmnožovanie ihličnanov začína výberom správnych odrezkov. Najlepšie obdobie na zbieranie odrezkov je skorá jar alebo koniec leta. Odrezky by mali mať dĺžku približne 15-20 cm a mali by byť zdravé a neinfikované žiadnymi chorobami.

Krok 2: Príprava odrezkov

Spodné konáriky a ihličie odrezkov odstráňte a odrežte nadbytočné konáre. Taktiež je dobré natrieť spodnú časť odrezkov zakoreňovačom na podporu zakorenenia.

Krok 3: Zakorenenie

Pre zakorenenie odrezkov je dôležitá správna pôda. Použite substrát, ktorý je vzdušný, ľahký a nie príliš prehnojený. Odrezky zahrňte zemou do polovice ich dĺžky a udržiavajte pôdu vlhkú, no nie premočenú.

Pestujeme ginko, strom na dlhú pamäť i zdravie

Krok 4: Udržiavanie odrezkov:

Po zakorenení odrezkov sa starajte o ne. Doprajte im dostatok vlahy a tiež ich chráňte pred prílišným slnečným žiarením.

Krok 5: Výsadba odrezkov

Keď sú vaše odrezky dostatočne veľké a silné, môžete ich vysadiť do ich trvalého stanovišťa. Postupujte opatrne, aby ste nepoškodili korene.

Rozmnožovanie ihličnanov z odrezkov je uspokojivý spôsob, ako získať nové rastliny pre vašu záhradu. Ak sa budete riadiť nasledujúcimi krokmi, môžete vytvoriť krásne ihličnany, ktoré ozvláštnia vašu záhradu.