Pestujeme muchovník: Ovocie nabité zdravým

Pestujeme muchovník: Ovocie nabité zdravým Zdroj foto: Depositphotos

Muchovník, známy aj pod menami „Aljašská čučoriedka“ či „Indiánska čučoriedka“, je skvostom mnohých záhrad. Nie len kvôli svojim lahodným plodom, ale aj kvôli estetickej hodnote, ktorú do záhrady prináša.

Výhody pestovania muchovníka

Muchovník si získava popularitu nielen kvôli svojim sladkým, šťavnatým plodom, ktoré silne pripomínajú čučoriedky, ale aj kvôli svojim nevšedným estetickým kvalitám. Významným prínosom je jeho univerzálnosť, keďže krásne kvitne na jar a na jeseň sa sfarbujú jeho listy do červena. Kry dorastajú do niekoľkých metrov, v záhradách sa však bežne pestujú do výšky 2 – 3 metre.

Pestovanie kustovnice čínskej: Tipy a rady pre zdravé plody

Muchovník pestovanie: Kľúčové informácie

Pôda: Na rozdiel od čučoriedok nepotrebuje kyslú pôdu. Stačí mu obyčajná záhradná zemina s pH medzi 6,2 a 7,5.
Svetlo: Vyžaduje dobré prúdenie vzduchu a správne osvetlenie. Slnečné stanovište alebo mierny polotieň sú pre túto rastlinu vhodné.
Rez: Na začiatku nie je nutný, ale po 6-9 rokoch sa odporúča presvetlenie koruny. Na rez reaguje veľmi dobre, takže ho môžete tvarovať podľa požiadaviek.
Vzdialenosť pri výsadbe: Ak plánujete pestovať veľa samostatne, odporúčaný rozostup je cca 3 metre. Pre najlepšie výsledky výnosu plodov, pestujte muchovník ako solitérny strom alebo v záhone ako kostrovú drevinu.

Pestujeme muchovník: Ovocie nabité zdravým
Zdroj foto: Depositphotos

Odrody muchovníka na pestovanie

Existuje množstvo druhov muchovníka. Tu je niekoľko tipov:

  • Amelanchier ovalis: Samoopelivý druh, známy pre svoju mrazuvzdornosť.
  • Amelanchier alnifolia: Vynikajúce kultivary ako Honeywood, Mandam a Smokey sú obľúbené v našich podmienkach.
  • Amelanchier lamarckii: Ideálny pre živé ploty. Pri takomto využití však nečakajte bohaté plodenie.
  • Amelanchier canadensis: Známy napríklad pod názvom Rainbow Pillar.

Využitie a zber

Plody muchovníka môžete konzumovať čerstvé, vyrábať z nich džemy, kompóty alebo ich zamrazovať. Sú bohatým zdrojom obsahu vitamínu C a antioxidantov. Aj listy muchovníka majú svoje využitie – môžete ich sušiť a pripravovať z nich čaj a výluhy.

Pestovanie muchovníka nie je len pre skúsených záhradkárov. Jeho nenáročnosť a všestrannosť robia z neho ideálnu rastlinu pre každého. Navyše, s takým bohatým výberom druhov a odrôd sa určite nájde ten pravý muchovník pre vašu záhradu.