Správna príprava húb, na toto si dajte pozor

Správna príprava húb, na toto si dajte pozor Zdroj foto: Depositphotos

Hubárska sezóna ešte nekončí a ak patríte k vášnivým hubárom, dobre viete, že správna príprava húb je dôležitá.

Huby sú výnimočnou súčasťou našej kuchyne a v mnohých domácnostiach predstavujú podstatnú delikatesu. Ako však pri všetkom, čo pochádza z prírody, aj pri hubách je dôležitá ich správna príprava. V článku vám ponúkneme niekoľko dôležitých rád a zásad, ktoré by ste mali dodržiavať pri spracovaní, aby ste si mohli vychutnať jedinečnú chuť bez obáv. Správna príprava húb je totiž dôležitá.

Pred varením huby namočte

Namočenie húb pred ich tepelným spracovaním nie je len zbytočný krok. Vďaka namáčaniu huby zmäknú a skráti sa tak čas ich varenia. Dôležité je používať len malé množstvo vody a túto vodu následne využiť pri varení. To zabezpečí, že huby si zachovajú svoju prirodzenú chuť a vôňu.

Voľba kvalitných húb je kľúčová

Kvalita húb je spojená s vysokou kvalitou pokrmu. Balené huby môžu byť pohodlným riešením, ale často je ťažké posúdiť ich čerstvosť a kvalitu. Pri výbere húb v obchode alebo na farmárskom trhu vyhľadávajte pevné a hladké kusy bez známok vädnutia či zmeny farieb. Slizké alebo plesnivé huby radšej vynechajte.

Voňavé nápady z levandule pre vaše zdravie krásu

Varte čerstvé huby

Čerstvá úroda húb by nemala dlho čakať na svoje spracovanie. Ak neplánujete huby spracovať hneď po návrate z lesa, uložte ich do chladničky. V prípade veľkého množstva je dobré huby krátko predvariť a následne ich druhý deň zužitkovať.

Správna príprava húb, na toto si dajte pozor
Zdroj foto: Depositphotos

Opatrne s konzumáciou surových húb

Mnoho húb nie je bezpečných na konzumáciu v surovom stave. Existujú však známe výnimky ako napríklad rýdzik surovičkový či rôsolovec červený. Väčšina húb vyžaduje dôkladnú tepelnú úpravu.

Dlhá tepelná úprava je nevyhnutná

Mnoho húb vyžaduje dlhú tepelnú úpravu. Zatiaľ čo niektoré môžu byť hotové po 15-20 minút varenia, tvrdšie druhy ako kuriatka či modré huby len 25-30 minút.

Záverom možno povedať, že správna príprava húb je kľúčom k ich bezpečnému a chutnému konzumovaniu. Dodržiavajte tieto jednoduché zásady a vychutnajte si jedinečnú chuť húb bez obáv.