Pestovanie mikrobyliniek: Vitamíny z kvetináčov

Pestovanie mikrobyliniek: Vitamíny z kvetináčov Zdroj foto: Depositphotos

Pestovanie mikrobyliniek je jedným z najlepších spôsobov, ako si zabezpečiť zdravý zdroj vitamínov, najmä v období, keď je väčšina zeleniny a ovocia mimo sezóny. A čo je ešte lepšie, tento spôsob pestovania je jednoduchý a možný aj v domácnostiach.

Mikrobylinky nie sú nič iné ako naklíčené rastliny, ktoré dosahujú výšku medzi 7 a 10 cm. Sú plné antioxidantov, vitamínov, minerálov a dôležitých iných živín. A vďaka svojej chuti a estetike si ich obľúbila aj moderná gastronómia. Nachádzajú sa v rôznych šalátoch, prílohách a dokonca sa používajú aj ako dekorácie na jedlá. Pestovanie mikrobyliniek je celkom jednoduché a prináša veľa benefitov.

Vitamíny z kvetináčov dostupné aj počas jesene i zimy
Zdroj foto: Depositphotos

Čo sú mikrobylinky?

Mikrobylinky sú v podstate mladé rastlinky, ktoré sú zberané hneď po tom, čo vyrašia prvé lístky. Ako bolo spomenuté vyššie, oproti klíčkom, ktoré sú zbierané ešte pred týmto stavom, mikrobylinky sú vyššie.

Prečo pestovať mikrobylinky doma?

Dostupnosť: Mikrobylinky prinášajú živiny počas celého roka. Môžete ich pestovať kedykoľvek a takto máte zdroj vitamínov vždy po ruke.

Ekonomika: Dlhodobo je pestovanie mikrobyliniek nákladovo efektívnejšie ako ich pravidelná kúpa.

Rôznorodosť: Existuje mnoho druhov mikrobyliniek, od žeruchy a rukoly až po reďkovku či brokolicu, čo umožňuje experimentovať s rôznymi chuťami a textúrami.

Pestujeme brusnice: To zvládnu i začiatočníci

Ako začať s pestovaním mikrobyliniek?

Výber semien: Dôležité je použiť nechemicky ošetrené semená. Odporúča sa nakupovať len určené na klíčenie alebo od biopestovateľov.
Príprava: Potrebujete misku, vatu a čistú vodu. Vata by mala byť vlhká, ale nie premokrená.
Výsev: Semená sú vysiate na vate, pričom je dôležité dbať na to, aby neboli príliš blízko seba.
Starostlivosť: Mikrobylinky vyžadujú svetlo a pravidelné zavlažovanie. Po 4 – 5 dňoch sú pripravené na zber.
Konzumácia: Pred konzumáciou ich vždy opláchnite.

Pestovanie mikrobyliniek je jednoduchý a originálny spôsob, ako si zabezpečíte čerstvú a zdravú zeleninu priamo v pohodlí vášho domova. S trochou starostlivosti a snahou môžete mať neustále prísun čerstvých vitamínov po celý rok. Tak prečo nezačať už dnes?