Muchovník a jeho liečivé účinky nielen na srdce

Muchovník a jeho liečivé účinky nielen na srdce Zdroj foto: Depositphotos

Spoznajte muchovník a jeho liečivé účinky na naše zdravie. O jeho pestovaní sme hovorili tu. 

Muchovník, známy aj pod názvom Aljašská čučoriedka je ovocný ker, ktorý má svoj pôvod v Severnej Amerike a Kanade. Jeho plody, zrelé bobule, sú červené, červenofialové až modrofialové a pripomínajú plody čučoriedky. Okrem svojho chutného ovocia je známy aj pre svoje zdravotné benefity.

Muchovník a jeho nutričné ​​hodnoty

Muchovník je plný množstva prospešných látok pre naše telo. Obsahuje vlákninu, veľa vitamínu C a E a antioxidantov, ktoré majú veľký význam v prevencii pred Alzheimerovou a Parkinsonovou chorobou. Tento ovocný ker je tiež bohatý na minerály, vrátane draslíka, horčíka, mangánu, železa a vápnika. Okrem toho v ňom nájdeme kyselinu listovú, vitamín A, vitamín B2, vitamín B6 a vitamín B7.

Pestovanie mikrobyliniek: Vitamíny z kvetináčov

Nielen pre zdravie nášho srdca

Plody muchovníka majú vysoký obsah polyfenolických látok, cukrov, kyseliny jablčnej a kumarínov, ktoré majú pozitívny vplyv na zdravie ciev a krvných vlásočníc. Znižujú aj hladinu zlého cholesterolu a chránia organizmus pred srdcovocievnymi chorobami, najmä infarktom a mozgovou mŕtvicou.

Muchovník a jeho liečivé účinky nielen na srdce
Zdroj foto: Depositphotos

Zdravotné výhody muchovníka

Podpora dýchacích ciest a ústnej hygieny: Odvar z plodov muchovníka sa odporúča pri zápaloch horných dýchacích ciest a ústnej dutiny.

Podpora srdca a zníženie krvného tlaku: Odvar z kvetov môže znížiť krvný tlak.

Liečba chorôb tráviaceho systému: Kôra muchovníka má liečivé účinky a jej odvar sa môže použiť pri liečbe chorôb tráviaceho ústrojenstva.

Protizápalové účinky: Muchovník účinne potláča zápal a znižuje tiež horúčku.

Zaujímavosti o muchovníku

Jedna z cenných vlastností muchovníka je jeho vysoká odolnosť voči mrazu a schopnosť dozrievať plody v chladných podmienkach až do teploty -40°C.

Recept na využitie: Zavárané plody muchovníka

Kompót z muchovníka je jednoduchý. Potrebujeme 1 kg očistených, odstopkovaných a umytých plodov, 400-450 gramov cukru a 2 decilitre vody. Vodu zohrejeme s cukrom, potom sa pridajú plody a varia sa krátko (5 minút). Nakoniec pridáme šťavu z polovice citróna alebo kyselinu citrónovú a dáme do zaváracieho pohára.

Zdravotné výhody v ľudovej medicíne

Odvar z kvetov muchovníka sa odporúčal piť matkám po pôrode pre energiu a pre zvýšenie hemoglobínu v krvi. Tieto odvary môžu pomôcť aj pri žalúdočných problémoch a ochoreniach dýchacích ciest.

Muchovník nie je len chutné ovocie, ale má aj viaceré zdravotné benefity. Môže byť skvelým doplnkom našej stravy a prírodným spôsobom, ako posilniť zdravie. Oplatí sa vyskúšať niektoré z týchto receptov alebo muchovník zahrnúť do každodenného jedálnička.