Zazimovanie byliniek, takto je to správne

Zazimovanie byliniek, takto je to správne Zdroj foto: Depositphotos

Ako na zazimovanie byliniek? Poradíme jednoduché tipy. 

Keď príde zima, naše bylinky, ktoré sme počas leta mali možnosť pestovať na záhradách alebo balkónoch, sa musia presunúť do teplejšieho prostredia. Ak chcete vedieť, ako na zazimovanie byliniek, aby ste mohli získať ich čerstvosť aj počas chladnejších mesiacov, nasledujte tieto kľúčové kroky.

Pochopenie dôležitosti zimného odpočinku pre bylinky

Podobne ako my si počas horúcich letných dní radi odpočinieme v chlade domova, naše rastliny tiež potrebujú v zimných mesiacoch prestávku. Mnohé bylinky, ktoré sú obľúbené pre ich arómu a chuť, pochádzajú z teplejších podnebí a nie sú vybavené na prežitie našich mrazivých zím bez náležitej starostlivosti.

Zázračné plody z vašej záhrady: Ako vypestovať prírodné liečivá

Teplota: Kľuč k prežitiu byliniek

Bylinky ako rozmarín, estragon počas zimných mesiacov potrebujú ustálenú teplotu, najideálnejšie v rozmedzí 6 až 14 °C. Tieto podmienky im poskytujú vhodné prostredie na regeneráciu.

Svetlo: Základná potreba pre zdravý rast

Krátke dni a obmedzené slnečné svetlo môžu obmedziť rast našich byliniek. Preto zabezpečíme, aby bylinky dostávali dostatok svetla, podobne ako potrebujeme svetlo pre obsah vitamínu D aj my ľudia.

Závlaha: Menej je viac

Počas zimy bylinky nevyžadujú tak časté zavlažovanie, ako potrebujú v teplejších mesiacoch. Zalievame ich striedmo, ale dôsledne, aby sme predišli premočeniu alebo vysušeniu pôdy.

Škodcovia: Nepríjemní, ale zvládnuteľní

Škodcovia ako roztočte, pilatky a vošky sa radi usídľujú na rastlinách v interiéri. odstránenie takýchto listov môže pomôcť zamedziť ich šíreniu. Namiesto chemických prostriedkov použijeme radšej ekologickejšie metódy, ako sú žlté lepiace dosky alebo prípravky na báze mazľavého mydla.

Príprava byliniek na zimu

V regiónoch s veľmi nízkymi teplotami by sme mali uschovať dovnútra nielen kulinárske bylinky, ale aj tie, ktoré slúžia na iné účely, ako sú levanduľa, šalvia, saturejka a dokonca aj domáci cesnak. Ak ich však pestujeme na chránenom mieste, môžeme ich prikryť slamou alebo ihličím, čo pomáha izolovať pôdu pred mrazom.

Zazimovanie byliniek nemusí byť komplikované. Postačí nám na to pár opatrení, ktoré pomôžu našej bylinkovej záhrade prečkať zimné mesiace.