Oživte okrasnú záhradu vhodným rezom a starostlivosťou

Oživte okrasnú záhradu vhodným rezom a starostlivosťou Foto: Naša záhradka

Niekde už kvitnú orgovány, inde sa prebúdzajú narcisy. Oživte okrasnú záhradu, nech hrá farbami počas celého roka. Tu sú naše tipy.

S príchodom jari sa naša záhrada prebúdza k životu a začína sa meniť na farebný raj. Po zime, keď snežienky a bledule oznamujú prvé známky teplejších dní, sa zo zeme derú krókusy, narcisy, kosatce, hlaváčiky, fialky, prvosienky a lomikameň. Ale ako môžeme najlepšie podporiť tento prechod a zabezpečiť, aby naša záhrada dosiahla svoj plný potenciál? Oživte okrasnú záhradu pomocou týchto krokov.

Príprava pôdy a výber rastlín

Prvým krokom je príprava pôdy pre nové prírastky. Vlčí mak červený, kúkoľ poľný, černuška damascénska, nechtík lekársky a nevädza poľná sú trvalky, ktoré odolávajú zime a môžeme ich od polovice marca siať priamo na kvetinové záhony. Tieto rastliny nielen že oživia vašu záhradu pestrou paletou farieb, ale tiež prilákajú opeľovače, ktorí sú nevyhnutní pre zdravý ekosystém vašej záhrady.

Ktoré práce v záhrade treba spraviť v apríli

Starostlivosť o existujúce rastliny

Po zime je dôležité venovať pozornosť aj existujúcim rastlinám. Ruže, najmä popínavé druhy, sa prebúdzajú zo zimného spánku a je čas odstrániť suché časti a priviazať ich k podporám. Okrem toho je teraz najlepší čas na výsadbu nových kríkov, živých plotov a okrasných kríkov, ktoré obohatia váš priestor.

Rez a údržba

Rez je zásadným aspektom starostlivosti o okrasnú záhradu. Práve teraz je správny čas na rez okrasných drevín a živých plotov, ktoré kvitnú až v lete. Dreviny kvitnúce na jar by sme mali rezať až po odkvitnutí, aby sme si mohli vychutnať ich rozkvitnutú krásu. Okrasné trávy tiež čakajú na kratší zostrih. Po zimnej sezóne je dôležité odhaliť zviazané a zazimované ihličnany, ktoré potom poriadne zalejeme, pretože teraz už mráz neznamená pre ne hrozbu.

Vhodným rezom a starostlivosťou môžeme oživiť našu okrasnú záhradu a premeniť ju na úchvatný výjav plný farieb a života. Pravidelná údržba a správny výber rastlín zabezpečí, že vaša záhrada bude nielen krásna, ale aj zdravá a plodná. Práve teraz, keď príroda ožíva, je ideálny čas na to, aby sme sa jej venovali s láskou a pozornosťou.