Kurkuma ako liek proti rakovine? Aj korenie rovnako ako zelenina či ovocie má svoj význam, ktorý musíme vedieť správne využiť.
Korenie, ktoré pochádza z Indie a pripomína svojou farbou karí korenie, má svoju špecifickú chuť aj živiny. Nepomýľte si ju však s karí korením, ktoré chutí celkom inak. Kurkuma sa vyznačuje horkastou chuťou a má tmavožltú farbu, ktorá prechádza až do oranžového odtieňa. Karí korenie je bledožltej farby. V Indii sa kurkuma používa bežne, práve pre svoje unikátne účinky, ktoré má. U nás sú jej účinky menej známe, ale nepodceňujme toto vzácne korenie.
Korenie, ktoré bojuje proti rakovine
Toto korenie žltkastej farby v sebe obsahuje kurkumín, čo je silný antioxidant. Kurkumín v tele zmierňuje zápal a detoxikuje karcinogénne bunky. Je to farbivo, ktoré pôsobí protizápalovo. Kurkuma býva zázračná práve tým, že podľa dokázaných štúdií zabraňuje rastu rakovinových buniek. Ďalej pomáha pri prevencii hromadenia tukov v cievach. Vďaka tomu, že obsahuje kurkumín, vie navyše utíšiť aj autoimunitné ochorenia, akým je napríklad alergia alebo artritída. Obsahuje tiež vápnik a železo.
Kurkuma vo vašej kuchyni
Niektorí ľudia túto vzácnu koreninu používajú ako lacnejšiu formu šafránu. Môžete ju zakúpiť v ktoromkoľvek veľkoobchode. Ale najzdravšia a zároveň najsilnejšia kurkuma je, ak ju kúpite priamo v indickom obchode, kde ju nájdete bez prímesí. Kurkuma zakúpená priamo od indického obchodníka je silnejšia a tmavšej farby oproti tej, ktorú dostanete v bežných potravinách. A netýka sa to len kurkumy, ale aj karí alebo iných indických korení. Podľa ľudového receptu by ste mali zjesť čajovú lyžičku kurkumy každé ráno a zapiť dostatočným množstvom tekutín.