Pažítka je nenápadná rastlina, no o to má silnejšie účinky na zdravie. Ako pomáha nášmu zdraviu a tipy na zaradenie do jedálnička.
Pažítka – zdravotné benefity
Bojuje proti rakovine – Je známe, že flavonoidové antioxidanty ako luteín a zeaxantín, chránia pred rakovinou pľúc a úst. Pažítka je tiež bohatá na vlákninu, čo pomáha predchádzať rakovine hrubého čreva. Obsahuje alicín, dôležitý antioxidant, o ktorom je známe, že pomáha predchádzať rakovine prsníka.
Rôzne štúdie preukázali, že rastliny obsahujúce aliciín majú inhibičné účinky na rakovinu žalúdka a pažeráka. Pažítka tiež pomáha telu produkovať glutatión, čo je látka, ktorá umožňuje telu identifikovať látky spôsobujúce rakovinu a eliminovať ich. Štúdie preukázali, že pažítka môže tiež pomôcť predchádzať rakovine prostaty .
Pažítka je účinná nielen ako prevencia proti rakovine. Chráni srdce a cievy, zlepšuje zdravie kostí, skvalitňuje trávenie, detoxikuje telo, posilňuje imunitu, zlepšuje zrak, má pozitívne účinky v tehotenstve, zvyšuje kvalitu spánku a nálady, má excelentné antimikrobiálne účinky a zlepšuje tiež zdravie pleti a vlasov.
Ako zaradiť pažítku do jedálnička?
Posypte pažítkou sendviče na raňajky.
Pridajte nakrájanú pažítku na štuchané zemiaky alebo omelety.
Zmiešajte ich so smotanovým syrom.
Počas varenia ich pridajte do miešaných vajíčok.
Pridajte pažítku do obyčajného bieleho jogurtu a použite to ako dresing na šalát.
Na konci varenia môžete do jedál pridať pažítku, pretože to pomáha zachovať ich jemnú chuť a textúru.