Postup, ako pripraviť egrešový sirup alebo mušt

recept na egrešový sirup www.pixabay.com

Skúšali ste už egrešový sirup? Ak nie, treba to napraviť. Prezradíme vám výborný recept.

Záhrada v júli prináša množstvo ovocia, ktoré je potrebné spracovať. Ak neviete, čo s egrešmi, poradíme vám výborné recepty.

Recept na egrešový sirup

Budeme potrebovať 1 liter egrešovej šťavy, 500 g kryštálového cukru.

Postup:

Očistené a umyté egreše vylisujeme a získanú šťavu necháme postáť, aby sa usadil kal. Čistú šťavu stočíme gumovou hadicou alebo ju opatrne precedíme cez šatku, dáme do smaltovanej alebo hliníkovej nádoby, premiešame s cukrom a za stáleho miešania privedieme do varu. Pozberáme špinavú penu, ktorá sa počas varenia utvorila na sirupe, a naplníme do čistých, ohriatych fliaš, ktoré dobre uzavrieme. Vložíme do zaváracieho hrnca s dierkovanou vložkou a sterilizujeme v pare 30 minút pri teplote 85 °C alebo od bodu varu 10 minút. Vychladnuté uložíme na chladné, tmavé a suché miesto.

Marhuľová pasta: Pripravte si ďalší skvelý recept

Recept na egrešový mušt

Budeme potrebovať zrelé egreše. Na jeden liter egrešovej šťavy jeden liter vody a 150 g kryštálového cukru.

Postup:

Zrelé biele alebo červené egreše umyjeme, očistíme zo stopiek a okvetia, dobre roztlačíme, vylisujeme a šťavu necháme postáť, aby sa usadil kal. Čistú šťavu stočíme gumovou hadicou alebo opatrne precedíme cez šatku. Vylisované egreše zalejeme vodou, a to takým množstvom, koľko sme získali šťavy, necháme chvíľu postáť a znova vylisujeme. vylisovanú šťavu tiež necháme chvíľu postáť, a keď sa vyčistí, precedíme ju cez šatku a zmiešame s cukrom a s prvou egrešovou šťavou. Naplníme do čisto umytých fliaš, ktoré dobre uzavrieme, vložíme do zaváracieho hrnca s dierkovanou vložkou a sterilizujeme v pare 20 minút pri teplote 80 °C alebo od bodu varu 5 minút. Vychladnuté vyberieme z hrnca a uložíme na chladné, tmavé a suché miesto.

Táto stránka využíva cookies a iné technológie sledovania na rozlíšenie jednotlivých počítačov, na individuálne nastavenie služieb, analytické a štatistické účely aj na prispôsobenie zobrazenia obsahu a reklamy. Táto stránka môže obsahovať aj cookies tretích strán. Ak budete pokračovať v používaní stránky, predpokladáme, že Vám vyhovuje aktuálne nastavenie, ktoré však môžete kedykoľvek zmeniť. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close