Ak sa vám zunoval tradičný štedrovečerný vyprážaný kapor, vyskúšajte nasledujúce recepty. Ryba na Štedrý deň môže chutiť aj takto neštandardne.
Ryby sú veľmi zdravé aj vďaka svojmu obsahu cenného vitamínu D, ktorý je najmä v súčasnej pandemickej dobe veľmi často spomínaný. Preto by sme ich mali konzumovať nielen na Vianoce, ale aj počas iných dní. Mnohí poznajú iba tradičný recept na vypraženého kapra. Urobte tento rok zmenu. Ryba na Štedrý deň môže mať aj takéto podoby.
Kapor s horčicovou omáčkou
Budeme potrebovať:
1 kg kapra
4 polievkové lyžice horčice
2 polievkové lyžice hladkej múky
2 polievkové lyžice rozpusteného masla
citrónová šťava
korenie, soľ
cukor
0,5 l mlieka
Postup:
Rybu osolíme, okoreníme a pokvapkáme citrónovou šťavou. Poukladáme na plech, vložíme do rúry zohriatej na cca 180 °C a upečieme dozlatista. Medzitým zohrejeme v hrnci maslo, pridáme múku a za stáleho miešania zriedime s mliekom. Dochutíme horčicou, cukrom, soľou, korením a citrónovou šťavou. Všetko premiešame a trochu povaríme. Upečené kúsky kapra poukladáme na väčšiu misu a polejeme omáčkou.
Nečakané potraviny, ktoré bojujú proti vysokému tlakuPstruh na zelenine
Budeme potrebovať
4 pstruhy
1 citrón
2 cibule
100 g masla
mleté čierne korenie
soľ
konzervovaná zelenina na ozdobu
Kvety pažítky v receptoch, objavte netradičné využitiePostup:
Umyté a osušené pstruhy zvonku i zvnútra osolíme, okoreníme a pokvapkáme šťavou z polovice citróna. Cibuľu očistíme a nakrájame na tenké kolieska. Pripravíme si plech, na dno vymastené maslom poukladáme cibuľové kolieska, následne pripravenú rybu. Vložíme do rúry zohriatej na cca 150 °C a pečieme približne 30 minút s tým, že počas pečenia ryby otáčame a polievame rozpusteným maslom. Hotové pstruhy uložíme na taniere, polejeme výpekom, pokvapkáme zvyšným citrónom, ozdobíme konzervovanou zeleninou a podávame.
Losos s kôprom
Budeme potrebovať:
1 kg lososa
250 ml smotany na šľahanie
2 polievkové lyžice olivového oleja
1 citrón
citrónovú šťavu
1 viazaničku kôpru
korenie, soľ, alobal
Postup:
Rybu naporcujeme na cca päťcentimetrové plátky, ktoré prudko opečieme v panvici na rozpálenom oleji. Potom ich osolíme, okoreníme a pokvapkáme citrónovou šťavou. Takto pripravené ich dáme do pekáča, prikryjeme alobalom a vložíme do mierne rozohriatej rúry, aby nevychladli. Zvyšný výpek v panvici zmiešame so smotanou, pridáme posekaný kôpor, soľ a citrónovú šťavu. Dôkladne premiešame a odstavíme. Každú porciu lososa polejeme omáčkou a ozdobíme plátkom citróna.