Chutný hroznový sirup je skvelou alternatívou k vínu. Prezradíme vám recept na jeho prípravu. Prvé odrody hrozna už dozrievajú, tak neváhajte a vyskúšajte.
Každý z nás pozná najznámejší produkt z hrozna, a to víno, no málokto vie, že z tohto chutného a zdravého ovocia sa dá pripraviť aj sirup. Oberačky prvej sladkej a voňavej odrody, ktorou je napríklad Iršai Oliver, sú už za nami, tak vyskúšajte nasledujúci recept na chutný hroznový sirup.
Recept na hroznový sirup
Budeme potrebovať:
1 liter hroznovej šťavy,
1,5 kg kryštálového cukru,
15 g kyseliny citrónovej alebo vínnej
Postup:
Umyté hrozno oberieme zo stopiek, vylisujeme a šťavu necháme postáť, aby sa usadil kal. Čistú šťavu stočíme gumovou hadicou alebo precedíme cez šatku, dáme do smaltovanej nádoby a rýchlo zohrejeme. Pomaly pridáme cukor a miešame, aby sa nepripálil na dno. Keď sa cukor roztopí, pridáme kyselinu, pozberáme špinavú šťavu, ktorá sa utvorila na povrchu, necháme prejsť varom a hneď odstavíme. Sirup nalejeme do pripravených čistých fliaš, dobre uzavrieme a odložíme na tmavé a suché miesto.
Sirup z hrozna č. II
Budeme potrebovať:
1 liter hroznovej šťavy,
500 g kryštálového cukru.
Postup:
Umyté hrozno oberieme zo stopiek a vylisujeme. Šťavu necháme postáť, aby sa usadil kal, a čistú stočíme gumovou hadicou alebo precedíme cez šatku. Prefiltrovanú šťavu zmiešame s cukrom a necháme ho roztopiť. Dáme na sporák, rýchlo zohrejeme, privedieme do varu. Pozberáme špinavú penu, ktorá sa utvorila na povrchu, a hneď naplníme do pripravených čistých, ohriatych fliaš. Dobre uzavrieme, vložíme do hrnca s dierkovanou vložkou a sterilizujeme v pare 30 minút pri teplote 85 °C alebo od bodu varu 10 minút. Vychladnuté odložíme na chladné, tmavé a suché miesto.
Ako podávať horznový sirup
Podávanie hroznového sirupu môže byť skutočným kulinárskym zážitkom, ak viete, ako ho správne prezentovať a kombinovať s inými ingredienciami.
Čistý, chladený hroznový sirup
Najjednoduchším, ale zároveň najčistejším spôsobom, ako vychutnať hroznový sirup, je podávať ho čistý a dobre vychladený. Ak chcete dosiahnuť ideálnu teplotu, odporúčame ho nechať v chladničke niekoľko hodín pred podávaním. Pohár, v ktorom sa sirup podáva, môže byť mierne vychladený, čo zabezpečí dlhšie trvanie osvieženia. Pre ešte väčší estetický zážitok, ozdobte pohár lístkom mäty alebo plátkom citróna na okraji.
Hroznový sirup s perlivou vodou
Ak hľadáte niečo ľahšie a osviežujúce, hroznový sirup v kombinácii s perlivou vodou je ideálnou voľbou. Môžete experimentovať s pomerom sirupu a vody podľa svojej chuti, pričom zvyčajne sa odporúča pomer 1:1. Tento nápoj je menej sladký a zároveň veľmi osviežujúci. Pridajte ľadové kocky a podávajte v elegantných vysokých pohároch, aby ste vytvorili sofistikovaný dojem. Skúste pridať aj kúsok citrónu alebo pomaranča, ktorý osvieži chuťové bunky.
Ovocné mixy – kombinácia s inými šťavami
Pre milovníkov zaujímavých chuťových kombinácií je hroznový sirup vynikajúcim základom pre miešané ovocné nápoje. Kombinujte ho s jablkovou, pomarančovou, brusnicovou alebo ananásovou šťavou. Každá z týchto kombinácií vytvorí úplne nový chuťový zážitok. Pre sofistikovanejší nápoj pridajte trochu limetkovej šťavy, ktorá vyrovná sladkosť hrozna jemnou kyslosťou. Pre ešte výraznejší efekt môžete nápoj dozdobiť kúskami čerstvého ovocia, ako sú maliny, jahody alebo kivi.
Smoothie – zdravé a výživné raňajky
Hroznový sirup je vynikajúcou prísadou do smoothie, kde dodáva prirodzenú sladkosť a sviežosť. Zmiešajte ho s banánom, špenátom, gréckym jogurtom a trochou medu na vytvorenie výživného smoothie, ktoré je ideálne na raňajky alebo ako rýchla desiata. Pre zvýšenie výživovej hodnoty pridajte lyžicu chia semienok alebo ovsených vločiek. Tento nápoj podávajte vo veľkých pohároch so širokou slamkou, čo zaručí pohodlné pitie a zaujímavý vizuálny dojem.
Ľadové kocky z hroznového sirupu
Pre tých, ktorí radi experimentujú, odporúčame využiť hroznový sirup na výrobu ľadových kociek. Nalejte sirup do formy na ľad a nechajte zamraziť. Tieto kocky potom môžete pridávať do vody, limonád alebo koktailov, čím im dodáte jemný ovocný nádych bez toho, aby ste ich zbytočne riedili. Tieto kocky môžu byť aj vizuálnym prvkom – skúste pridať do formy malé kúsky ovocia alebo jedlé kvety, ktoré zamrznú spolu so sirupom a dodajú kockám ešte atraktívnejší vzhľad.
Podávanie s dezertmi – harmonická kombinácia chutí
Hroznový sirup môže byť výborným doplnkom k rôznym dezertom. Napríklad, ho môžete podávať s jemnými syrovými koláčmi (cheesecake) alebo s tvarohovými dezertmi, kde jeho ovocná chuť vytvorí príjemný kontrast k bohatým a krémovým textúram. Skúste ho aj ako sirup na zmrzlinu – len ho jemne zahrejte na nízkej teplote, aby sa zahustil, a potom prelejte cez vanilkovú zmrzlinu. Pre ešte intenzívnejší zážitok môžete pridať drvené orechy alebo sušené ovocie.
Základ pre sofistikované koktaily
Hroznový sirup je tiež vynikajúcou ingredienciou do rôznych koktailov. Skúste ho zmiešať s kvalitným bielym vínom a trochou sodovky na vytvorenie ľahkého osviežujúceho nápoja podobného sangrii. Ak preferujete tvrdšie nápoje, kombinujte hroznový sirup s vodkou alebo ginom, pridajte citrónovú šťavu a trochu cukrového sirupu. Pre elegantný záver pridajte lístky čerstvej mäty alebo plátok uhorky. Tento nápoj podávajte v koktailových pohároch pre dokonalý vizuálny aj chuťový zážitok.
Hroznový sirup je v kuchyni veľmi univerzálny a dá sa použiť na nespočetné množstvo spôsobov. Nezáleží na tom, či ho podávate na jednoduché osvieženie alebo ako súčasť sofistikovaného pokrmu, vždy prinesie do vášho jedla alebo nápoja jedinečnú chuť a výživovú hodnotu.