Tieto exotické koreniny si môžete vypestovať doma

Tieto koreniny si môžete vypestovať vo vlastnej záhrade Bixa orellana, zdroj foto: Depositphotos

Chcete mať korenie vždy nablízku a navyše z vlastnej záhradky? Tieto exotické koreniny si môžete dopestovať doma.

Aj keď väčšina korenia, ktorú používame v kuchyni, pochádza z tropických oblastí, nemusíme sa ich pestovania hneď vzdávať. Tieto exotické koreniny sa dajú dopestovať buď v kvetináči, alebo vo vašom skleníku.

Annatto

Toto korenie, ktoré sa často používa ako náhrada drahého šafránu, a to najmä v ázijskej kultúre, pochádza zo semien Orelaníka farbiarskeho. Ide o okrasný vždyzelený ker pochádzajúci z Južnej a Strednej Ameriky. Už v stredoveku bol orelánik známy vďaka svojim liečivým antibakteriálnym vlastnostiam a využíval sa tiež ako červené farbivo. U nás sa dá pestovať ako izbová rastlina. Korenie annatto okrem toho že dodá jedlám zemitú chuť, zafarbí ich na červenožlto.

Bobkový list

Bobkový list sú vlastne sušené listy vavrína pravého. Toto korenie sa dá dopestovať s úspechom aj na našich záhonoch. Najmä v južnejších oblastiach Slovenska. Vo svojej domovine dosahuje výšku až 20 metrov. Chuť bobkového listu vynikne najmä v omáčkach, polievkach a v mäsových jedlách.

Tieto exotické koreniny si môžete vypestovať doma
Svätojánsky chlieb, zdroj foto: Depositphotos

Svätojánsky chlieb

Svätojánsky chlieb sú tmavohnedé struky zo vždyzeleného kríka rohovníka obyčajného, ktorý pochádza zo Stredomoria. U nás sa dá dopestovať v kvetináči alebo v skleníku. Počas vegetácie vyžaduje veľa svetla a tepla. Svätojánsky chlieb chutí podobne ako čokoláda. Pridáva sa do múčnikov alebo sa môže konzumovať priamo. Rastlina je dvojdomá, preto ak chceme mať úrodu, budeme potrebovať samčie aj samičie kvety.

Nové korenie

Nové korenie sú vlastne plody tropického stromu pimentovníka pravého, ktorého domovom je Mexiko, Stredná Amerika a Západná India. Strom je dvojdomý, takže potrebujeme vysadiť samčiu aj samičiu rastlinu. Pimentovník vo svojom prirodzenom prostredí dorastá do výšky 10 až 18 metrov. U nás sa dá pestovať ako zakrpatený strom alebo izbová rastlina. Plody sa vytvárajú po odkvitnutí drobných bielych kvietkov. Aby si zachovali vonné silice, zbierajú sa ešte zelené a potom sa sušia na slnku. Nové korenie sa používa najmä do polievok, omáčok či mäsových jedál.

Kurkuma

Kurkuma, často označovaná ako „zlaté korenie“, je známa nielen svojou krásnou farbou, ale aj zdravotnými benefitmi. Pestovať ju doma nie je zložité a zvládnu to aj začiatočníci. Stačí dodržať niekoľko základných krokov. Toto korenie sa vyrába z rastliny zvanej kurkumovník dlhý, ktorý je z čeľade ďumbierovitých, rovnako ako zázvor.

Kurkumovník je tropická bylina, ktorá pochádza z juhovýchodnej Ázie, teda najmä z Indie. Preto, aby sa jej darilo, potrebuje teplo a vlhko. Môžete ju pestovať v kvetináči s dobre priepustnou pôdou. Miluje nepriamy slnečný svit. Kurkumu umiestnite na miesto, kde bude mať dostatok svetla, ale treba sa vyhnúť priamemu slnku. Teplota by mala byť medzi 20-30 °C. Rastlina neznáša chladné prostredie a prievan.

Kurkuma sa pestuje z koreňových hľúz, ktoré sa podobajú na zázvor. Hľuzy môžete zakúpiť v obchodoch so zdravou výživou alebo v supermarketoch, kde nájdete čerstvé korenie. Tip: Vyberte si hľuzy s púčikmi (malé zelené alebo biele výrastky). Tie sú znakom, že sú vhodné na výsadbu.

Kardamóm

Kardamóm (Elettaria cardamomum) patrí tiež medzi exotické koreniny, ktoré môžeme pestovať i u nás. Je to tropická rastlina pôvodom z Indie, ktorá potrebuje vlhkosť a teplo. Najlepšie rastie vo väčšom kvetináči umiestnenom na svetlom, no nepriamom slnku. Vo svojej domovine je to stále zelená rastlina dosahujúca výšku dva až štyri metre. U nás dosiahne tak maximálne 50 centimetrov. Korenie sa vyrába z plodov rastliny. Ide o tobolky, ktoré obsahujú množstvo semienok červeno – šedej až červeno – hnedej farby. Kardamóm sa najviac využíva na dochutenie ryže a mäsových pokrmov. Pridáva sa tiež do nápojov, ako je čaj či káva. Má množstvo zdravotných benefitov pre naše zdravie, ako je napríklad zmiernenie reumatických bolestí, zníženie vysokého krvného tlaku. Toto korenie je tiež známe pre svoje protizápalové účinky.
Tipy: Pravidelne polievajte, udržujte pôdu vlhkú, ale nie premočenú. Teplota by mala byť stabilná, ideálne nad 20 °C.