Zoznam prospešnej zeleniny ani zďaleka nekončí. Spoznajte ďalšie druhy zdravých potravín, ktoré dokážu znížiť vysoký krvný tlak.
Pomôcť znížiť vysoký krvný tlak môžu aj tieto druhy zeleniny:
Paradajky a výrobky z paradajok
Paradajky sú bohaté na mnoho živín, vrátane draslíka a karotenoidového pigmentu lykopénu. Práve táto látka je významne spojená s priaznivými účinkami na zdravie srdca a konzumácia potravín s vysokým obsahom tejto živiny, ako sú jedlá z paradajok, môže prispieť k zníženiu rizikových faktorov srdcových chorôb.
Toto tvrdenie potvrdzuje až 21 štúdií. Tieto dospeli k záveru, že konzumácia paradajok a paradajkových výrobkov zlepšuje krvný tlak a môže prispieť k zníženiu rizika srdcových chorôb a úmrtí súvisiacich so srdcovými chorobami.
Zelenina z vašej záhrady, ktorá znižuje krvný tlakZeler
Zeler je obľúbená zelenina, ktorá môže mať pozitívne účinky na krvný tlak. Obsahuje totiž zlúčeniny nazývané ftaláty, ktoré môžu pomôcť uvoľniť krvné cievy a znížiť hladinu krvného tlaku.
Fazuľa a šošovica
Fazuľa a šošovica sú bohaté na živiny, ktoré pomáhajú regulovať krvný tlak, napríklad na vlákninu, horčík a draslík. Aj početné štúdie ukázali, že konzumácia fazule a šošovice môže prispieť k zníženiu vysokého krvného tlaku.
Mangold
K zníženiu vysokého krvného tlaku okrem špenátu môže pomôcť aj ďalšia listová zelenina. Mangold je plný živín regulujúcich krvný tlak, vrátane draslíka a horčíka. Jedna šálka (145 gramov) vareného mangoldu dodá 17% a 30% vašej dennej potreby draslíka a horčíka.
Horčík je tiež nevyhnutný pre reguláciu krvného tlaku. Pomáha ho znižovať niekoľkými spôsobmi. Okrem iného aj tým, že funguje ako prírodný blokátor vápnikových kanálov, ktorý blokuje pohyb vápnika do srdcových a arteriálnych buniek a umožňuje relaxáciu krvných ciev.