Už máte naplánované, čo tento rok vysadíte vo svojej záhradke? Táto skvelá náhrada mäsa plná živín by nemala v nej chýbať.
Strukoviny patria k bohatým zdrojom bielkovín. Najmä však fazuľa. Táto skvelá náhrada mäsa pri vegetariánskej diéte je navyše plná vitamínov a minerálov potrebných na správnu činnosť mozgu. Fazuľa bola bežnou súčasťou jedálnička našich predkov. Možno aj to je jeden z dôvodov, prečo nás trápi omnoho viac civilizačných chorôb. Zmena jedálneho lístka môže byť preto pre nás prospešná.
Fazuľa vhodná aj pri diéte
Vedeli ste, že fazuľu mnohí výživoví poradcovia odporúčajú aj pri redukčnej diéte? Je totiž plná vlákniny, vďaka čomu pomáha pri poruchách trávenia. Táto strukovina napomáha i pravidelnému vylučovaniu. Okrem toho neobsahuje cholesterol a dokonca ho pomáha i znižovať. Je to vďaka saponínom, ktoré viažu prijatý cholesterol v čreve a ten sa potom vylúči z tela von. Jedlá z fazule vás zasýtia na dlhší čas, preto táto strukovina zabezpečuje pozvoľné zvyšovanie hladiny cukru v krvi.
A to nie je všetko. Fazuľa vie zabezpečiť dobrú náladu a celkovú psychickú pohodu. Preto sa ju striedavo s inými strukovinami nemusíte báť pripravovať v týždni i päťkrát. Nepriberiete z nej a napriek tomu vám dodá potrebnú energiu. Fazuľa v sebe skrýva prospešné látky, ako je napríklad vápnik, horčík, draslík, veľké množstvo vitamínov B, ktorých nedostatok spôsobuje bolesti hlavy, nespavosť či vyčerpanie.
Výhodou fazule je, že sa dá ľahko pestovať a aj uskladniť. Zasýti malých i veľkých, preto stojí za zváženie pridať ju medzi pestované plodiny.
Recept na záver: Fazuľový guláš
Z fazule sa okrem polievok a prívarkov dá pripraviť i chutné hlavné jedlo v podobe gulášu. Vyskúšajte nasledujúci recept.
Budeme potrebovať: 2 strúčiky cesnaku, 300 g suchej fazule, bobkový list, 250 ml mäsového vývaru, 1 väčšiu cibuľu, 2 polievkové lyžice paradajkového pretlaku, 3 papriky, rascu a čili korenie.
Postup: Fazuľu aspoň 12 hodín pred varením namočíme do studenej vody. Vodu potom zlejeme a fazuľu varíme v čistej vode s celými strúčikmi cesnaku. Pridáme bobkový list. Necháme variť, kým fazuľa nezmäkne. Na panvici opražíme na oleji nadrobno nakrájanú cibuľku. Primiešame na malé pásiky nakrájanú papriku, fazuľu, pretlak a potom podlejeme vývarom. Guláš chvíľu podusíme. Nakoniec pridáme čili, rascu, soľ a iné koreniny podľa chuti.