Ešte neviete, aký darček darovať? Čo tak zdravý a voňavý ocot? Postup, ako vyrobiť bylinkový ocot nájdete v nasledujúcich riadkoch.
Bylinkové octy sa dajú použiť do rôznych pokrmov. Napríklad dodajú chuť zemiakovému šalátu, dresingu, omáčkam alebo polievkam. Tento prírodný a zdravý produkt sa v poslednej dobe dostáva čoraz viac do popredia. Čo tak darovať ho ako darček nielen na Vianoce? Postup, ako vyrobiť bylinkový ocot nájdete nižšie.
Recepty na výrobu bylinkového octu
Bylinkový ocot si môžete pripraviť z čerstvých alebo sušených byliniek. Takisto na výrobu môžeme použiť ocot izbovej teploty alebo horúci. Horúci ocot je najlepšia metóda pre sušené bylinky a je pripravený na použitie už za týždeň. Ak však použijete čerstvé bylinky a ocot, ktorý sa lúhuje pri izbovej teplote, získate kvalitnejší výrobok s vyváženejšou chuťou. Na túto metódu však potrebujete trochu trpezlivosti: nebude pripravená skôr ako o 2 týždne.
Najlepšia metóda: čerstvé bylinky, ocot izbovej teploty a trpezlivosť
Toto je najlepší spôsob výroby bylinkového octu. Stojí to za týždeň čakania navyše (v porovnaní s rýchlou metódou nižšie). Ide tiež o jedinú metódu, ktorú môžete použiť, ak chcete takto spracovať kvety byliniek ( ako napríklad kvety cesnakovej pažítky ), pretože sušené kvety sa na výrobu octu neodporúčajú.
Čerstvé bylinky zľahka rozdrvte, aby sa uvoľnila ich vôňa a chuť. Bylinky vlože do čistej sklenenej nádoby (dózu nie je potrebné najskôr sterilizovať). Potom ich zalejte bielym vínnym octom tak, aby boli celkom ponorené. Môžete však použiť aj červený ocot alebo jablkový ocot. Získate tak výraznejšiu chuť byliniek, ako je napríklad šalvia.
Potom nádobu dobre uzavrite a označte dátumom, kedy ste fľašku naplnili. Pridajte tiež názvy byliniek, ktoré ste na výrobu octu použili. Nádobu skladujte pri izbovej teplote mimo priameho svetla alebo tepla po dobu 2 týždňov. Po uplynutí času ocot zceďte a nalejte do ozdobnej sklenenej fľaštičky a uzavrite. Spotrebované bylinky kompostujte alebo zlikvidujte. Na ozdobu môžete v octe pár byliniek nechať.
Rýchlejší spôsob: Horúci ocot a sušené bylinky
Túto metódu je vhodné použiť v zime, keď nemáte k dispozícii čerstvé bylinky. Horúci ocot uvoľní zo sušených rastlín viac látok, a to za kratší čas ako ocot izbovej teploty.
Čistú, žiaruvzdornú sklenenú nádobu naplňte do 1/3 sušenými bylinkami (dózu nie je potrebné sterilizovať).
Ocot zohrejte takmer do bodu varu (nenechajte ho úplne prevrieť). Potom sušené bylinky zalejte horúcim octom. Nádobu pevne uzavrite a označte názvom použitých rastlín a dátumom. Skladujte pri izbovej teplote mimo priameho svetla alebo tepla po dobu 1 týždňa.
Po uplynutí uvedenej doby ocot preceďte do ozdobnej čistej sklenenej fľaše. Spotrebované bylinky kompostujte alebo zlikvidujte. Ak chcete, pridajte niekoľko vetvičiek sušených byliniek na ozdobu. Fľašu dobre zazátkujte.
Bylinný ocot uchovajte mimo priameho svetla alebo tepla pri izbovej teplote až 2 mesiace alebo v chladničke až 6 mesiacov.