Ako sa robí morušový mušt či moruše v cukre

Ako sa robí morušový mušt či moruše v cukre Zdroj foto: Depositphotos

Moruše sú chutné a zdravé ovocie. Čo sa z neho dá pripraviť a ako ho konzervovať na zimu? Zistili sme pre vás, ako sa robí morušový mušt či moruše v cukre.

Vedeli ste, že moruše sa dajú zavariť s cukrom? Alebo sa z nich dá prichystať chutný mušt? V nasledujúcich receptoch sa dozviete, ako uchovať toto chutné a zdravé ovocie tak, aby sme ho mohli mať aj počas zimných mesiacov.

Ako sa robí morušový mušt

Na morušový mušt budeme potrebovať:

Zrelé červené alebo biele moruše. Na jeden liter morušovej šťavy 2 g kyseliny citrónovej.

Ako sa robí morušový mušt či moruše v cukre
Zdroj foto: Depositphotos

Postup:

Zrelé, čerstvé moruše umyjeme pod tečúcou vodou a vylisujeme. Získanú šťavu necháme postáť, aby sa usadil kal, a čistú opatrne stočíme gumovou hadičkou alebo precedíme cez šatku.

Pridáme kyselinu citrónovú a hneď naplníme do čistých fliaš, ktoré dobre uzavrieme. Vložíme do zaváracieho hrnca s dierkovanou vložkou a sterilizujeme v pare 8 minút pri teplote 80 °C alebo od bodu varu 5 minút. Vychladnuté vyberieme z hrnca a uložíme na chladné, suché a tmavé miesto.

Moruše a ovocná lekáreň, ktorá sa v nich skrýva

Moruše v cukre

Na moruše v cukre budeme potrebovať:

3 kg bielych alebo červených moruší, 600 g jemného kryštálového alebo práškového cukru, voda

Postup:

Očistené moruše umyjeme, striedavo s cukrom uložíme do pripravených pohárov a zalejeme studenou vodou. Naplnené poháre dobre uzavrieme, vložíme do zaváracieho hrnca s dierkovanou vložkou a sterilizujeme 10 minút od bodu varu alebo 20 minút pri teplote 80 °C. Necháme vychladnúť v hrnci, potom vyberieme a odložíme.