Moruše sú chutné a zdravé ovocie. Čo sa z neho dá pripraviť a ako ho konzervovať na zimu? Zistili sme pre vás, ako sa robí morušový mušt či moruše v cukre.
Vedeli ste, že moruše sa dajú zavariť s cukrom? Alebo sa z nich dá prichystať chutný mušt? V nasledujúcich receptoch sa dozviete, ako uchovať toto chutné a zdravé ovocie tak, aby sme ho mohli mať aj počas zimných mesiacov.
Ako sa robí morušový mušt
Na morušový mušt budeme potrebovať:
Zrelé červené alebo biele moruše. Na jeden liter morušovej šťavy 2 g kyseliny citrónovej.
Postup:
Zrelé, čerstvé moruše umyjeme pod tečúcou vodou a vylisujeme. Získanú šťavu necháme postáť, aby sa usadil kal, a čistú opatrne stočíme gumovou hadičkou alebo precedíme cez šatku.
Pridáme kyselinu citrónovú a hneď naplníme do čistých fliaš, ktoré dobre uzavrieme. Vložíme do zaváracieho hrnca s dierkovanou vložkou a sterilizujeme v pare 8 minút pri teplote 80 °C alebo od bodu varu 5 minút. Vychladnuté vyberieme z hrnca a uložíme na chladné, suché a tmavé miesto.
Moruše a ovocná lekáreň, ktorá sa v nich skrývaMoruše v cukre
Na moruše v cukre budeme potrebovať:
3 kg bielych alebo červených moruší, 600 g jemného kryštálového alebo práškového cukru, voda
Postup:
Očistené moruše umyjeme, striedavo s cukrom uložíme do pripravených pohárov a zalejeme studenou vodou. Naplnené poháre dobre uzavrieme, vložíme do zaváracieho hrnca s dierkovanou vložkou a sterilizujeme 10 minút od bodu varu alebo 20 minút pri teplote 80 °C. Necháme vychladnúť v hrnci, potom vyberieme a odložíme.