Zistite chutný recept, ktorý sa vám zíde v kuchyni. Máme pre vás postup, ako si vyrobiť bylinkový ocot na dochutenie jedál.
Bylinkový ocot vám poskytuje prakticky neobmedzené kombinácie chutí, ktoré môžete použiť na šaláty, ako dipy alebo na dochutenie rôznych jedál. Tu je návod, ako si vyrobiť bylinkový ocot, ktorého chuť oceníte.
Bylinky sú voňavou súčasťou mnohých záhrad a navyše liečivou, tak prečo nevyužiť ich silu i vo vašej kuchyni? Bylinkový ocot je tradičná metóda prípravy z bylín, ktorá sa používa už stovky rokov. Nielenže zachová chuťový profil bylín, ale aj zdravotné prínosy.
Existuje toľko rôznych chutných druhov octu a nekonečné kombinácie bylín, ktoré môžete použiť na vytvorenie vlastného octu z byliniek. Môžete sa nechať inšpirovať nasledujúcimi kombináciami.
Aký druh octu použiť na výrobu
Okrem mnohých zdravotných benefitov byliniek môže mať pozitívne účinky aj samotný ocot. Investujte však do kvalitnejšieho druhu ( najmä jablčný a podobne). Získate tak zdravší bylinkový ocot.
Navyše, chuťový profil sa výrazne zmení v závislosti od toho, aký typ octu použijete ako základ. Tu je niekoľko možností na vyskúšanie:
Jablčný ocot sa vyrába z fermentovaných jabĺk a často sa používa v prírodných wellness receptúrach.
Ryžový ocot je jemný. Vyrába sa z fermentovanej ryže. Tento typ octu sa bežne používa v ázijskej kuchyni.
Biely ocot je jedným z najlacnejších a najpoužívanejších druhov. Má ostrú a intenzívnu chuť. Ak ju chcete zmierniť, môžete tento ocot zmiešať s iným druhom v pomere 1:1.
Biely vínny ocot sa často zamieňa s bielym octom, ale tento typ sa vyrába z fermentovaného bieleho vína a je o niečo sladší.
Balzamikový ocot je pravdepodobne najobľúbenejším druhom octu. Tento sladký, hustý ocot má tmavú farbu a pekne sa hodí k ovociu a bylinkám na nálev.
Možné kombinácie pri výrobe bylinkového octu
Petržlenový, rozmarínový a šalviový ocot
Pridajte hrsť petržlenu, rozmarínu a šalvie do pohára s ½ ryžového octu a ½ bieleho vínneho octu pre bohatý ochutený ocot, ktorý je trochu sladký a ideálny na dochutenie šalátov. Bylinky sa vylúhujú do octu až po 24 hodinách, no chuť výraznejšia až po pár dňoch.
Ocot s obsahom feniklu a citrusov
Do jablčného octu pridajte čerstvý fenikel alebo drvené feniklové semienka s kôrou z jedného citróna, limetky a pomaranča. Táto korenistá a ovocná kombinácia sa dobre hodí k špenátovému šalátu s plátkami mandarínky a praženými mandľami.