Kyslá kapusta a uhorky môžu pomôcť nášmu zdraviu. Zistite výhody týchto potravín.
V dnešnej dobe, keď je čerstvá zelenina dostupná počas celého roka, sa mnohí z nás odvracajú od tradičných, fermentovaných potravín, ako sú kyslá kapusta a uhorky. Avšak, vedci z Cambridge a iné významné zdravotnícke autority zdôrazňujú, že práve tieto potraviny by sme nemali prehliadať, pokiaľ ide o podporu našej imunity.
Fermentované potraviny: Základ imunitného zdravia
Fermentácia je proces, pri ktorom mikroorganizmy ako baktérie, kvasinky a plesne premieňajú organické látky (napríklad cukry a škrob) na alkohol alebo kyseliny. Tento proces konzervuje potraviny. Obohacuje ich tiež o probiotiká – prospešné baktérie, ktoré sú nevyhnutné pre naše črevné a imunitné zdravie.
Až 70 až 80 percent našich imunitných buniek je lokalizovaných v črevách. Preto význam črevného zdravia pre celkovú imunitu je veľmi dôležitý.
Výhody pre zdravie
Okrem podpory imunitných buniek sa ukázalo, že pravidelná konzumácia fermentovaných potravín má pozitívny vplyv na ľudí trpiacich alergiami. Taktiež ma pozitívne účinky pri syndróme dráždivého čreva a častých prechladnutiach. Tieto potraviny pomáhajú obnoviť a udržiavať zdravú črevnú flóru, čo je kľúčové pre silný imunitný systém a celkové zdravie.
Francúzska vidiecka kuchyňa. Prvky, ktoré vyčaria eleganciuPotvrdzuje to aj štúdia imunológov z University of Granada v Španielsku. Vedci totiž analyzovali účinky fermentovaných potravín na črevnú flóru a zistili, že po dvojtýždňovej prestávke od konzumácie týchto potravín došlo k poklesu hladiny prospešných baktérií v črevách a markierov zdravého imunitného systému.
Nezabúdajme preto na tradičné metódy konzervácie a výživy, ako je fermentácia. Kyslá kapusta a uhorky nie sú len chutné doplnky k našim jedlám. Ide o produkty plné probiotík, ktoré hrajú nezastupiteľnú úlohu v podpore našej imunity.
Pripomeňme si múdrosť našich predkov a vráťme sa k jedlám ako kyslá kapusta či iné fermentované výrobky – naša imunita sa nám poďakuje.