Ktoré bylinky sa dajú využiť na dochutenie jedál a zároveň nám pomôcť s trávením? Možno budete prekvapení, ale tieto rastliny tiež obohatia vašu stravu.
Prinášame vám ďalšie bylinky, ktoré sa oplatí poznať. Obohatia vašu stravu o množstvo živín.
Dúška materina
Materinu dúšku poznali už naše prababičky. Čaj z tejto byliny pôsobí utišujúco a proti kašľu. Okrem toho, že má dezinfekčné, antiseptické, baktericídne a konzervačné účinky, dá sa využiť aj ako korenina. Dochucujú sa ňou omáčky alebo polievky, ale aj šaláty.
Dúška tymianová (tymian)
O jej vynikajúcich liečivých účinkoch sme si hovorili v predchádzajúcom článku. Táto korenina príjemnej gáfrovitej vône a aromatickej chuti sa využíva najmä vo francúzskej kuchyni napríklad na dochutenie nátierok, jedál z pečeného mäsa, diviny, rýb, hydiny, údenín alebo jahňaciny. Účinkuje proti plynatosti, preto sa používa do strukovinových, kapustových a aj rybacích polievok.
Antiseptické vlastnosti tymianu prispievajú pri vonkajšom, ako aj pri vnútornom užívaní k čistote pleti. Dezinfekčné vlastnosti, ako aj vlastnosti zabraňujúce kvaseniu chránia potraviny pred pokazením, preto sa používa pri konzervovaní potravín a aj pri nakladaní uhoriek. Gáfrovitá vôňa tymianu zas odpudzuje hmyz.
Fenikel obyčajný
Ako korenina sa v domácnostiach používajú plody na ochutenie šalátov, prívarkov, rybacích pokrmov a podobne. Fenikel povzbudzuje chuť do jedla a podporuje trávenie. Plody využíva aj liehovarnícky priemysel pri výrobe likérov a uplatňuje sa i v cukrovinkárstve a cukrárstve.
Horčica biela
Jednoročná bylina vysoká 0,20 – 0,65 m. Má priamu byľ, lýrovité perovito dielne listy a kvety usporiadané v strapcoch podobné chocholíkom. Zbierajú sa semená, ktoré obsahujú glykozid sinigrín, mastný olej, bielkoviny, sinapín, sliz a silice. Z týchto semien sa vyrába horčica. Má baktericídny i aromatizačný účinok a pridáva sa do nakladanej zeleniny. Dodáva vôňu aj pokrmom z mäsa a údenín.
40 byliniek, ktoré urobia vašu stravu zdravšou, časť tretiaChren dedinský
Ide o trvácu bylinu. Zbiera sa koreň, ktorý je bohatý na draslík a iné minerálne soli ako aj vitamín C, fytoncídy, silicu a iné. Čerstvo olúpaný a postrúhaný chren sa podáva ako príloha k divine a údeninám. Je tiež vhodným doplnkom majonéz, uhoriek alebo kyslej kapusty.
Ďalšie bylinky nabudúce.