Na dochutenie jedál nemusíme používať exotické korenie, ale môžeme siahnuť po pokladoch z našich záhrad a lúk. Prehľad byliniek, ktoré vám prinesú na tanier zdravie.
Ďalších päť byliniek, ktoré urobia vašu stravu zdravšou
Majorán záhradný
Túto koreninu poznajú mnohí z nás. Jednoročná bylina vysoká 0,20 – 0,40 m sa pestuje bežne ako zelenina. Majorán je plstnatý a má sivozelenú farbu. Jeho kvety sú na konci stoniek zostavené do strapca. Využíva sa kvitnúca vňať. Obsahuje horčiny, triesloviny, silice (hlavná zložka terpineol) a iné látky. Dobre sa dopĺňa s tymianom. Korenia sa ním jaternice, pečená hus i kačica, polievky, prívarky, guláše, zemiakové placky, mäsové jedlá, bažant, jahňacina alebo divina.
Mäta pieporná
Mäta je trváca rastlina s vodorovným podzemkom, z ktorého vyrastá niekoľko rozkonárených až 1 m vysokých stoniek. Listy sú protistojné, pokryté chĺpkami. Má drobné červenofialové kvietky. Zbiera sa vňať i listy. Vňať zbierame pred kvitnutím. Listy napadnuté hrdzou nezbierame.
Mäta sa využíva čerstvá aj sušená. Niekoľko lístočkov tejto bylinky sa môže pridať ku kurčaťu alebo baranine pri pečení, ale aj k dusenej zelenine, do marinád, polievok a šalátov. Je to zdravá korenina, pretože podporuje trávenie. Má príjemnú mentolovú vôňu a pôsobí osviežujúco.
Medovka lekárska
Ako korenina sa u nás používa zriedkavejšie. Listy často používame čerstvé, nadrobno posekané na dochutenie zeleninových a mäsových jedál, omáčok, šalátov, diviny a hydiny. Hodí sa aj pri diétnych jedlách. Niekoľko lístočkov pridaných do letného nápoja mu dá osviežujúcu chuť. Patrí rozhodne do byliniek, ktoré môžu váš jedálniček výrazne skvalitniť.
Palina abrotská (božie drievko)
Ide trvácu rastlinu, ktorá dosahuje výšku až 1 m. Listy sú husté, čiarkovito vykrojené, na rube striebristo chlpaté a majú silne korenistú vôňu. Rastlina má bledožlté kvetné úbory.
Zbiera sa celá vňať a suší sa v tieni pri teplote do 35 °C. Palina má protizápalový, sťahujúci, prekrvujúci a dezinfekčný účinok. Pre horkú chuť sa používa ako korenina do hydinových jedál, bravčových pečienok a do baraniny.
Palina dračia (estragón)
Trváca rastlina s rozkonárenou stonkou a čiarkovitými listami. Kvety sú bieločervenkasté so žltými obvodovými lupienkami. Celá rastlina vonia. Využívame vňať, ktorá má slabo horkú chuť. Palina dračia obsahuje silice (najmä estragol), horčiny, triesloviny, a iné látky. Dochucujeme ňou zeleninu, polievky, jedlá z hydiny a baraniny. Pripravuje sa z nej tiež voňavý rastlinný ocot – estragónový ocot na ochutenie zeleniny, hlavne uhoriek. Pozor, ide o častý alergén.
Ďalšie byliny nabudúce alebo tiež tu: