Patrí táto obilnina medzi vaše obľúbené jedlá? Ak nie, možno toto vás presvedčí. Cícer je účinný pomocník nielen pri chudnutí.
Cícer je obilnina, ktorá sa pomaly aj u nás teší čoraz väčšej obľube. Nečudo, skrýva v sebe pre náš organizmus mnoho výhod. Tu je niekoľko príkladov.
Vhodný pre každého
Ak si hovoríte, že toto jedlo nie je pre vás vhodné, alebo že neviete, o čo ide, tak to radšej neskúsite, my vás presvedčíme, že táto potravina naozaj stojí za to.
Cícer je vhodný aj pre deti, ktorým chutí najmä vďaka jeho orieškovej chuti, pre diabetikov, pretože udržuje hladinu cukru v krvi a aj celiatici si prídu na svoje, keďže neobsahuje ani lepok.
Môžeme ho variť, smažiť, alebo pražiť na sucho. V kuchyni z neho môžeme pripraviť nákypy, dusené pokrmy, polievky, nátierky alebo prílohy.
Azda najznámejší pokrm pripravený z cíceru je hummus.
Ideálna potravina pri mnohých diétach
Cícer je vhodný aj pri bezlepkovej diéte, diabetickej diéte, diéte s obmedzením kuchynskej soli, nízkokalorickej, bezcholesterolovej, ale aj pri diéte s vysokým obsahom vlákniny.
10 výborných nápadov na výrobu vlastných nočných lámpTehuľky, zbystrite pozornosť!
Cícer je ideálny pre tehotné ženy, vďaka jeho bohatému obsahu kyseliny listovej, ktorá chráni plod pred vrodenými vadami a vážnymi poruchami nervovej sústavy.
Dokáže plnohodnotne nahradiť mäso
Vďaka obsahu bielkovín, je cícer viac ako vhodný pre vegetariánov, vegánov, alebo ak si chcete jednoducho oddýchnuť od konzumácie mäsa. Svojím obsahom bielkovín ( až 19g bielkovny na 100g potraviny) je plnohodnotným zastúpením mäsa.
Semená cíceru sa varia dlho cca 2 hodiny. Pred tepelnou úpravou je vhodné cícer namáčať vo vode aspoň 4 hod. Naklíčením cíceru viac ako 12 hodín stúpa obsah vitamínov hlavne vitamínu B a C.