Možno o nich viete, a možno nie. Sú potraviny z vašej kuchyne alebo záhrady, ktoré vám uľavia pri nepríjemnom pálení záhy.
Mávate problém s pálením záhy? Poradíme vám, ako sa tohto nepríjemného problému zbaviť.
Vyskúšajte tieto potraviny:
Ten správny zeleninový šalát
Šaláty sú veľkými pomocníkmi, no ak vás páli záha, vyhnite sa paradajkám a cibuli. Zabudnite na pridanie syra či dressingov s vysokým obsahom tuku.
Pikantný zázvor
Ak to s ním nepreženiete, zázvor vám s pálením záhy mimoriadne pomôže. Chutný je v čaji, koktejloch či ako prísada do rôznych sladkých i slaných i jedál a môžete po ňom siahnuť aj pri problémoch s trávením.
Zdravé aloe vera
Aloe vera má vo všeobecnosti liečivé účinky a zároveň pomáha aj pri pálení záhy. Dá sa kúpiť napríklad vo forme nápoja či výživových doplnkov a osviežujúca rastlinka je chutná napríklad aj v jogurte.
Banán áno, alebo nie?
Jeden banán vás zasýti a pre tých, ktorých trápi záha, je ideálny. Pozor, malému percentu ľudí však nepomáha a tento problém ešte zhoršuje. To isté platí aj o melónoch.
Chutný aj zdravý. Vypestujte si korianderStarý dobrý fenikel
Fenykel okrem nepríjemnej záhy pomôže aj s trávením. Je mimoriadne chutným doplnkom šalátov a hodí sa napríklad i ku kuraťu.
Nezabudnúť na zeler
Obzvlášť účinný je zeler, ktorý pre vysoký obsah vody neobsahuje takmer žiadne kalórie a zároveň v sebe skrýva množstvo vlákniny. Nemusíte jesť len koreň v polievkach, zeler má tiež veľmi chutné stonky. Plusom je tiež to, že potláča apetít.
Hydinové mäso proti páleniu záhy
Zaručeným riešením je hydina plná bielkovín a bez kalórií navyše. Pozor – nevyprážať! Kuracie alebo morčacie chudé mäso varte, pečte, grilujte či duste. Takisto pripravujte ryby a morské plody, ktoré vďaka svojmu zloženiu dokážu potláčať pálenie záhy.
7 netradičných využití uhoriek z vašej záhradyMlieko alebo mandle
Medzi známe potraviny, ktoré účinkujú proti záhe, patrí mlieko alebo nepražené oriešky, napríklad mandle. Iní siahajú po ryži alebo kuskuse.
Zelená a koreňová zelenina
V boji proti páleniu záhy pomôže aj zelená zelenina ako brokolica, špargľa či fazuľové struky. A takisto tiež koreňová zelenina zmierni tieto nepríjemné problémy.
Petržlenová vňať
Ak vás záchvaty pálenia záhy prepadávajú často, je dobré mať po ruke petržlenovú vňať, ktorá upokojí žalúdok a pomáha s trávením. Stačí ňou ochutiť polievku, alebo ju chvíľu žuť.