Orgovánový sirup pomôže telu aj duši

orgován zdroj: pixabay.com

Rozkvitnutý orgován svojou vôňou spríjemňuje pobyt v jarnej prírode. Vedeli ste, že sa dá z neho pripraviť orgovánový sirup, ktorý možno pokojne označiť ako elixír zdravia?

Fialový, ružový či biely. Orgován je krásna rastlina, ktorá nám na jar spríjemňuje život svojou špecifickou, nádhernou vôňou. Rozkvitnutý orgován naznačuje, že leto sa blíži.

Orgovánový sirup – účinky na telo aj ducha

Vedeli ste, že orgovánový sirup je elixírom pre zdravie? Je skvelý pri bolestiach hlavy a migréne. Upokojí podráždený žalúdok. Zrýchľuje metabolizmus, čo ocenia isto všetci tí, ktorí bojujú s nadváhou.

Pomôže pri bolesti hrdla a mandlí. Pomáha v boji s reumatizmom. Je výborným protizápalovým, antibakteriálnym aj antimikrobiálnym prostriedkom. Má „antiage“ efekt, resp. pomáha bojovať proti predčasnému starnutiu pleti.

Má tiež detoxikačné účinky a v dnešnej hektickej dobe určite oceníte, že má priaznivý efekt na psychiku – upokojuje a pomáha proti stresu.

orgován
zdroj: pixabay.com

Čo potrebujeme na orgovánový sirup?

Na orgovánový sirup potrebujeme 20 vetvičiek orgovánu. Tu je potrebné zdôrazniť, že najlepšie je, keď kvety ešte nie sú plne rozkvitnuté, vtedy je sirup nakvalitnejší. Ďalej si pripravte jeden liter vody, 750 gramov až 1 kilogram cukru, 30 gramov kyseliny citrónovej a jeden citrón, ktorý si dôkladne umyjeme a nakrájame na kolieska.

Kvetinová záhrada na zjedenie: Vypestujte si jedlé kvety!

Príprava orgovánového sirupu

Na tento sirup potrebujeme len okvetné lístky. Čaká nás mravčia práca, obrať ich z vetvičiek. Vodu dáme na plameň či el,sporák. Spolu s cukrom ju necháme zovrieť a povaríme asi päť minút na miernom ohni.

Následne pridáme na kolieska nakrájaný citrón a kyselinu citrónovú. Pripravíme si cca. trojlitrovú nádobu, do ktorej nasypeme obraté kvietky orgovánu a zalejeme cukrovým sirupom.

Pripravenú zmes necháme tri dni lúhovať v chladnej miestnosti. Následne precedíme a prelejeme do pripravených čistých nádob, v ktorých budeme orgovánový sirup uskladňovať. Sirup skladujeme v chlade.