Rastliny, ktorým sa darí v polotieni a mačkám neublížia

Rastliny, ktorým sa darí v polotieni a mačkám neublížia Aspidistra elatior, foto: Depositphotos

Môžete ich pestovať v tmavšom byte a mačkám neublížia. Reč je o týchto izbovkách. 

Ak máte doma mačky a zároveň chcete pestovať rastliny, potom je dôležité, aby ste si vybrali kvety, ktoré vašim štvornohým kamarátom neublížia. Tieto zvieratá sú totiž známe tým, že niekedy izbové rastliny okusujú alebo sa hrajú s ich listami. Ktoré rastliny mačkám neublížia a zároveň sa dajú pestovať v polotieni? Prinášame vám zoznam.

Aspidistra elatior

Aspidistra je pre mačky neškodná a tiež bude rásť i v byte so slabým osvetlením. Tieto rastliny môžu dosiahnuť až 90 centimetrov a potrebujú len veľmi málo starostlivosti. Jediné, čo im prekáža, je nadmerná závlaha, čo z nich robí ideálnu izbovku pre tých, ktorí zabúdajú na zalievanie.

Rastliny, ktorým sa darí v polotieni a mačkám neublížia
Havortia. Zdroj foto: Depositphotos

Havortia

Nenáročná sukulentná rastlina je tiež vhodnou rastlinou pre chovateľov mačiek. Zároveň nepotrebuje príliš veľa svetla a dokonca ani vody. Havortia svojim vzorom listov pripomína zebru. Niektoré odrody namiesto bielych pruhov majú bodky. Čo sa týka zalievania, nechajte pôdu zakaždým vyschnúť.

10 malých izboviek, ktorým stačí slabé svetlo

Pilea

Pilea známa ako čínska rastlina peňazí sa môže takisto pestovať v polotieni a pre mačky je neškodná. Táto rastlina je zaujímavá takmer dokonalým okrúhlym tvarom listov pripomínajúcich mince. Aj keď najviac obľubuje jasné nepriame svetlo, bude rásť i za horších svetelných podmienok.

Vhodné kvety pre mačky a do polotieňa
Zdroj foto: Depositphotos

Brazílska orchidea

Na rozdiel od iných orchideí, tento typ dosahuje výšku iba asi 7 centimetrov, čo z neho robí jedinečne kompaktnú odrodu. Brazílska orchidea má atraktívne a nápadné kvety. Darí sa jej v prostredí s vysokou vlhkosťou a potrebuje časté zavlažovanie i vysoké teploty. Preto potrebuje dôslednú zálievku. Nikdy nedovoľte, aby substrát v kvetináči vyschol.

Nefrolepka vznešená
Nefrolepka vznešená. Zdroj foto: Depositphotos

Nefrolepka vznešená

Bostonská papraď alebo tiež nefrolepka je atraktívna papraď známa svojimi kaskádovitými listami. Tieto paprade pochádzajú z močiarov a dažďových pralesov, takže napodobňovanie teplých a vlhkých podmienok v týchto oblastiach pomôže vašej paprade prosperovať. Rovnako ako ostatné odrody papraďorastov, aj bostonská papraď dobre znáša slabé svetelné podmienky. Je to dobrá voľba do spálne alebo kancelárie a nemusíte sa báť, keď vaša mačka skonzumuje listy. Neuškodia jej totiž.