Zdravé trnky z vašej záhrady. Vysaďte si vlastné kry

Zdravé trnky z vašej záhrady. Vysaďte si vlastné kry Zdroj foto: Depositphotos

Tento krík sa nám väčšinou spája s divokou prírodou. Zdravé trnky však môžeme vysadiť i na svojom pozemku. Tu je niekoľko tipov.

Trpké plody trnky poznáme najmä z našich lúk a lesov. No možno väčšina z nás nevie, že tieto zdravé trnky sa dajú pestovať aj na našej záhrade. Tieto krásne kry môžu byť využité ako solitéry, podrast pod ovocné stromy či ako súčasť voľne rastúcich alebo tvarovaných živých plotov, ktoré môžu dorásť do výšky 1 – 3 metrov. Vďaka množstvu tŕnitých výhonkov sú veľmi husté a nepriechodné. Túto vlastnosť trniek využívali už naše staré mamy a otcovia pri chove dobytka, aby sa im zvieratá nezatúlali tam, kde by mohli narobiť škodu.

Krásny živý plot z kríkov trniek.
Krásny živý plot z kríkov trniek. Zdroj foto: Depositphotos

Slnečné miesto pre správny rast

Slivka trnková (Prunus spinosa) je náš pôvodný druh slivkoviny. Ide o nenáročný krík, ktorý má rád slnečné miesto pre svoj rast. Biele kvety sa na výhonkoch objavujú ešte pred vypučaním listov. Rastú jednotlivo alebo v skupinkách. Tieto drobné kvietky skrývajú v sebe veľa nektáru, preto na náš pozemok dokážu prilákať opeľovačov. Ak slnečné miesto v záhrade nenájdeme, prispôsobia sa aj polotieňu či tieňu. Okrem divokej trnky existujú vyšľachtené veľkoplodé odrody ako napríklad Brilliant, Purpurea, ktorá má ružové kvety a tiež Plena. 

Jarné mrazy a tipy, ako ochrániť vašu výsadbu pred uhynutím

Ideálna pôda

Najvhodnejšou pôdou pre správny rast trniek je suchá či dokonca kamenistá zem. Tento krík má veľmi hlboký koreňový systém, preto prežije prakticky kdekoľvek.

Plody dozrievajú v jeseni počas októbra až novembra. Typická trpká chuť sa po prvých mrazoch zmení na sladkastú. Ak nechceme čakať na prirodzené mínusové teploty, môžeme si pomôcť mrazničkou. Z trniek sa dajú pripravovať sirupy, likéry, destiláty, kompóty či džemy.

Prečo vysadiť na záhrade trnky

Slivka trnková disponuje protizápalovými, dezinfekčnými, močopudnými a protidiabetickými vlastnosťami. Plody obsahujú vlákninu, pektín, organické kyseliny, kyselinu askorbovú, veľa vitamínu C a tiež A a vitamín E. Už naši predkovia tieto modré plody využívali na liečbu žalúdočných ťažkostí, hnačiek, očistu organizmu a krvi. Trnky majú blahodarný vplyv na obličky, zmierňujú zápaly močových ciest, znižujú hladinu cukru v krvi a posilňujú imunitný systém.

Čítajte nás i nabudúce, prezradíme vám zdravé recepty z trniek.