Spoznajte zimné odrody tekvíc do vašej záhrady

Spoznajte zimné odrody tekvíc do vašej záhrady Zdroj foto: Depositphotos

Táto chutná plodina je opäť na výslní. Spoznajte zimné odrody tekvíc do vašej záhrady.

Tekvice sú jednou z populárnych zelenín, ktoré nájdeme v našich záhradách a v potravinárskom priemysle. Existuje mnoho druhov tekvíc, ale jedným z hlavných rozdelení je rozdelenie na zimné a letné odrody. Toto rozdelenie súvisí so  spôsobom využitia týchto odrôd a časom zberu plodov. Spoznajte zimné odrody tekvíc.

Prečo zimné a prečo letné odrody

Letné odrody tekvíc zahŕňajú cukety a patizóny. Sú známe svojou jemnou a mäsitou šťavnatou dužinou. Tieto odrody tekvíc majú tenkú šupku. Môžu byť konzumované surové, pečené, grilované alebo pridané do rôznych jedál a šalátov. Väčšinou sa zberajú ešte pred úplným dozretím, keď sú plody ešte malé a majú jemnú textúru.

Na druhej strane, zimná odroda tekvíc sa zbiera úplne vyzretá. Majú hrubú a tvrdú šupku a ich dužina je hustejšia a sladká. Tieto tekvice majú skvelú skladovateľnosť, čo znamená, že sa môžu uchovávať až niekoľko mesiacov po zbere. Tieto tekvice sa pečú, robia sa s nich koláče, prívarky, polievky  a podobne.

Zdravotné prínosy trniek, objavte silu malých bobúľ

Najznámejšie zimné odrody sú:

Hokkaido

Tento druh sa teší veľkej obľube aj na Slovensku. Jemná šupka tekvice sa nemusí pred varením odstraňovať. Nevýhodou je, že sa nedajú dlhšie skladovať. Dužina je intenzívne oranžová a suchšia.

Veltruská obrovská

Ide o tradičnú českú odrodu s plocho guľovitými plodmi s ružovkastou šupkou, ktoré môžu dosiahnuť hmotnosť až 20 kg. Dužina sa hodí na všetky spôsoby spracovania.

Tekvica obrovská

Tekvica obrovská je v porovnaní s tekvicou obyčajnou náročnejšia na teplo. Spoznáte ju podľa stopky plodu. Na priereze je oválna, pri mladom plode zelená a jemne pozdĺžne ryhovaná.

Blue Hubbard

Blue Hubbard má tvrdú, lesklú šupku. Vyznačuje sa výbornou skladovateľnosťou. Plody tejto tekvice vydržia až do neskorej jari.

Spoznajte odrody zimných tekvíc
Blue Hubbard. Zdroj foto: Depositphotos

Pestovanie zimných odrôd tekvíc

Pestovanie zimných odrôd tekvíc si vyžaduje určitú trpezlivosť, pretože potrebujú dobu na dozretie. Sadenice sa vysadzujú do záhrady v máji alebo júni, a plody sa zberajú často až v septembri alebo októbri, keď sú úplne zrelé. Pri pestovaní zimných odrôd je dôležité venovať pozornosť správnemu hnojeniu, zavlažovaniu a ochrane pred chorobami a škodcami.