Buriny, ktoré liečia a pomáhajú, časť II.

datelina-lucna (1) Červená ďatelina. Zdroj foto: Depositphotos

Ľudový liek na rakovinu v burine? Toto sú liečivé buriny, ktoré možno nájdete aj vo vašej záhradke.

V predchádzajúcom článku sme sa dozvedeli o niektorých účinkoch liečivých burín a ich pozitívnom pôsobení na ľudský organizmus. A to zďaleka nie je všetko. Domácich liečiteľov máme na svojom dvore omnoho viac, ako si myslíte. Tu sú ďalšie príklady:

Tri skvelé liečivé buriny, ktoré možno nájdete aj vo svojej záhradke

Rebríček obyčajný

Táto liečivá burina s bielymi kvietkami je veľmi populárna v Škótsku, kde z nej vytvárajú masť na rany. Volá sa taktiež aj vojakova rana, pretože úspešne dokáže pomôcť pri bolestivých ranách, z ktorých vyťahuje zápal. Jej účinky sa týmto nekončia, pretože jej listy môžete požuť pri bolestiach zubov, alebo si z nej môžete urobiť vynikajúci čaj pri prechladnutí.

Známe liečivé buriny, ktoré nájdete v záhrade

Čakanka

Čakanka je známa svojimi malými, svetlo modrými kvetmi. Najčastejšie ju nájdete na poliach alebo ako rastie pozdĺž ciest, našich záhradkách a na iných nežiaducich miestach. Pritom ani nevieme, aká užitočná táto burina vie byť. Jej listy môžete uvariť a pridať do jedla a koláčov. Je výborným prostriedkom pri liečbe vnútorných parazitov, pri žalúdočných ťažkostiach, problémoch s pečeňou a močovými cestami, ale aj pri ťažkostiach so zápchou. Ak vás trápia podobné problémy, vyskúšajte zájsť do záhradky a z listov si pripraviť horúci čaj z tejto netradičnej modrej buriny.

Buriny, ktoré liečia a pomáhajú, časť II.
Čakanka. Zdroj foto: Depositphotos

Červená ďatelina

Červenú ďatelinu pozná takmer každý. Či už na prechádzke lesom, lúkou alebo len doma po záhrade. Táto burina s červeno – rúžovými kvetmi priťahuje do vašej záhrady včely, pre ktoré je výborným zdrojom potravy rovnako ako aj pre iný hmyz. Ďatelina má veľmi dlhú históriu v jej účinkoch liečenia nášho tela. Vďaka svojim protizápalovým vlastnostiam pomáha znížiť zápal v tele a rovnako je ľudovo považovaná za liek na rakovinu. Americká spoločnosť pre rakovinu samozrejme uznáva, že neexistujú žiadne skutočné dôkazy na podporu tohto tvrdenia. Namiesto toho ale vieme, že ďatelina je zdrojom horčíka, fosforu, vápnika, draslíka a samozrejme v neposlednom rade vitamínu C. Ďatelinu môžete použiť pri liečbe kašľu, vyčerpania, svalových kŕčov ale aj hormonálnej nerovnováhe či úzkosti.