Brusnice: Blízke príbuzné čučoriedok pre zdravie

Brusnice: Blízke príbuzné čučoriedok pre zdravie Zdroj foto: Depositphotos

Toto bobuľové ovocie sa oplatí pestovať na záhrade. Prečo sú brusnice prospešné? 

Brusnice sú malé, kyslé bobule, ktoré sa často dostávajú do popredia počas jesenných mesiacov. Okrem svojho výborného chuťového zážitku ponúkajú aj množstvo zdravotných benefitov. Posvietime si na niektoré z nich a na to, ako môžete prispieť k vášmu celkovému zdraviu.

Antioxidant a prevencia chorôb

Brusnice sú bohaté na antioxidanty, najmä vitamín C a flavonoidy. Tieto látky pomáhajú v boji proti voľným radikálom v našom tele, čo môže prispieť k prevencii mnohých chorôb vrátane rakoviny a srdcových ochorení. Pravidelná konzumácia brusníc môže pomôcť zlepšiť váš imunitný systém a znížiť riziko infekcií.

Pestujeme brusnice: To zvládnu i začiatočníci

Zdravé srdce

Výskumy odhalili, že ​​pravidelná konzumácia týchto bobúľ môže znížiť hladinu cholesterolu v krvi, čo je kľúčovým faktorom pre zdravie srdca. Okrem toho obsahujú brusnice aj zlúčeniny nazývané polyfenoly, ktoré môžu prispieť k zlepšeniu zdravia ciev a k regulácii krvného tlaku.

Brusnice: Blízke príbuzné čučoriedok pre zdravie

Zdroj foto: Depositphotos

Zlepšené trávenie

Brusnice obsahujú vlákninu, ktorá je dôležitá pre správne trávenie. Vláknina pomáha pri prevencii zápchy a zlepšuje proces trávenia. Okrem toho brusnice môžu pomôcť zlepšiť zdravú mikroflóru čreva, čo je kľúčové pre celkové zdravie.

Prevencia močových infekcií

Mnoho ľudí už o tom počulo, že brusnice môžu pomôcť pri prevencii močových infekcií. Obsahujú látky, ktoré pomáhajú zastaviť priľnutie niektorých baktérií na steny močových ciest. Preto by konzumácia brusníc mohla byť užitočná pre tých, ktorí trpia opakujúcimi sa infekciami močových ciest.

Ako konzumovať toto bobuľové ovocie

Brusnice nie sú len chutným doplnkom vášho jedálnička, ale aj zdravým ovocím s množstvom výhod pre vaše zdravie. Od ich schopnosti posilniť imunitný systém v boji proti voľným radikálom, podporiť zdravie srdca a močových ciest až po zlepšenie vášho trávenia. Tieto červené bobule by mali byť pravidelne súčasťou vašej stravy. Ale nezabudnite, že všetko s mierou – v prípade nadmernej konzumácie brusníc by mohla hroziť zvýšená kyslosť žalúdka.

Z brusníc sa dajú pripravovať džemy, kompóty, džúsy. Môžete nimi ochutiť omáčky a iné jedlá.