Prečo nám hnednú a odumierajú tuje v záhrade?

Prečo nám hnednú a odumierajú tuje v záhrade? Zdroj foto: Depositphotos

Niekedy tuje v záhrade môžu vysychať a stratiť svoj pekný vzhľad. Čo je za tým?

Tuje v záhrade sú obľúbenou súčasťou mnohých pozemkov vďaka svojmu hustému a zelenému vzhľadu. No v posledných rokoch mnohí záhradkári hľadajú odpovede na otázku, prečo ich stromčeky začínajú hnednúť a odumierať. Článok poodhaľuje tajomstvo tohto nešťastného javu a ponúka rady na boj proti nemu.

Chrobák krasoň – hlavný páchateľ

Hlavnou príčinou odumierania tuje je chrobák krasoň borievkový. Tento škodca je charakteristický svetlozeleným zafarbením. Tento nenápadný chrobák spôsobil už veľa škody. Hoci sa v prírode živí borievkami, teraz zamoruje aj iné okrasné dreviny ako tuje, cyprusy a cyprušteky.

Krasoň najväčšie zlo pácha vo fáze svojich lariev, ktoré vyžierajú v drevine chodbičky a tým poškodzujú vodivé pletivo. Následkom je hnednutie a postupné odumieranie konárov až po celý strom.

Prečo nám hnednú a odumierajú tuje v záhrade?
Zdroj foto: Depositphotos

Ako proti krasoňovi bojovať?

Najlepším riešením je prevencia. V období počas mája až júla, keď sú dospelé chrobáky najaktívnejšie, je vhodné rozvesiť žlté lepové doštičky na slnečné strany dreva. Ak zbadáte, že sa na ne chrobáky lepia, je čas na postrek insekticídom. Avšak na Slovensku nie je zatiaľ žiadny prípravok špeciálne určený proti krasoňovi, v zahraničí sa osvedčili prípravky zo skupiny pyretroidov, neonikotinoidov a tiež biologická zmes na báze spinosadu.

Kľukva pre daždivé kraje Slovenska, tipy na pestovanie

Ďalšie dôvody hnednutia tují

Okrem tohto škodcu môže tuje v záhrade poškodiť aj viacero ďalších faktorov:

  • Nedostatočná závlaha po výsadbe či počas zimných mesiacov.
  • Nadmerná závlaha alebo vysoká hladina spodnej vody.
  • Nesprávne hnojenie – či už jeho nedostatok, nadmernosť alebo nedostatok potrebných minerálov ako horčík.
  • Nedostatok svetla v dôsledku prílišnej hustoty výsadby.
  • vysoká hladina spodnej vody.
  • Vplyv zimného slnka alebo striedania mrazivých a teplejších dní.
    Stojí za zmienku, že hnednutie môže byť aj prirodzeným procesom starých tují, ktoré jednoducho stratili prístup k svetlu.

Hubové ochorenia

Ak na koncoch poškodených výhonkov pozorujete čierne alebo zdurené plodnice, pravdepodobne sa jedná o hubové ochorenie, ktoré je potrebné liečiť chemicky. V takomto prípade je vhodné použiť prípravky Dithane DG Neo Tec, Amistar a zmáčadla Agrovital a postrek zopakovať po 14 dňoch.