Kľukva pre daždivé kraje Slovenska, tipy na pestovanie

Kľukva pre daždivé kraje Slovenska, tipy na pestovanie Zdroj foto: Depositphotos

Kľukva môže obohatiť každý pozemok. Keďže miluje vlahu, hodí sa skôr pre daždivé kraje Slovenska.

Kľukva, známa aj pod ľudovým pomenovaním americká brusnica, je ovocná rastlina, ktorá poskytuje nielen chutné plody, ale aj množstvo liečivých účinkov. Hoci nie je taká bežná ako iné ovocné druhy, stojí za to pridať ju do vášho záhradníckeho repertoáru. Preto vám prinášame kompletný návod na jej pestovanie.

Charakteristika kľukvy

Kľukva, vedecky označovaná ako Vaccinium macrocarpon, je nízko rastúca rastlina, dosahujúca výšku približne 10 cm. Jej drobné vždyzelené lístky sú na tenkých poliehavých výhonkoch, z ktorých počas vegetácie vyrastajú kratšie vzpriamené výhonky s kvetmi. Plodom je bobuľa, ktorá na prvý pohľad pripomína brusnicu.

Kľukva pre daždivé kraje Slovenska, tipy na pestovanie
Zdroj foto: Depositphotos

Optimálne podmienky pre pestovanie

Aby sa kľukve darilo, je potrebné jej zabezpečiť kyslé prostredie. Ideálna je pôda s hodnotou pH medzi 3,5 a 4,5. Rastlina preferuje slnečné stanovište, čo zabezpečí bohatú úrodu, hoci sa jej bude dariť aj v polotieni.

Jedným z kľúčových aspektov pestovania kľukvy je zabezpečenie dostatku vlahy. V jarnom období by ste mali rastliny zavlažovať a udržiavať ich v zavodnenom stave až do jesene. Pre tých, ktorí pestujú kľukvu v záhradkách, je to možné dosiahnuť výsadbou rastlín do nádob bez odtokových otvorov alebo pravidelným zalievaním.

Vysaďte si na záhrade menej známe ovocniny, tu sú tipy

Starostlivosť a údržba

Kľukvu je potrebné občas strihať. Treba odstrániť staré, uschnuté a poškodené výhony, ktoré zbytočne rastlinu vyčerpávajú a zahusťujú. Staršie rastliny sú vhodné občas zostrihnúť, čo podporí ich rast a plodnosť.

Pokiaľ ide o výsadbu, odporúčame kombinovať rašelinu s kremičitým pieskom v pomere 5:1 a po výsadbe nasteľte drevenú štiepku alebo drvenú kôru. Toto je dôležité, pretože kľukva má plytký koreňový systém a nástielka pomôže chrániť rastlinu pred burinou. Výmenu nástielky odporúčame raz za 2 až 3 roky.

Hoci môžete kľukvu vysadiť na jeseň, jarná výsadba sa považuje za optimálnejšiu. Úroda sa očakáva po 2 až 3 rokoch od výsadby.

Liečivé účinky kľukvy

Okrem toho, že je chutná, kľukva ponúka aj celý rad zdravotných výhod. Jej plody pôsobia protizápalovo, pomáhajú pri liečbe a prevencii zápalu močových ciest a majú močopudné účinky. Kľukva upokojuje tráviacu sústavu a detoxikuje organizmus.

Kľukva je skvostným prídavkom do každej záhrady, nielen kvôli jej chuti a vzhľadu, ale aj vďaka jej mnohým zdravotným výhodám. S týmto tipom môžete začať svoju cestu k úspešnému pestovaniu kľukvy a získať jej plody počas celej sezóny.