Vysaďte si na záhrade menej známe ovocniny, tu sú tipy

Vysaďte si na záhrade menej známe ovocniny, tu sú tipy Drieň. Zdroj foto: Depositphotos

Oživte svoj pozemok o nové druhy a vysaďte si na záhrade menej známe ovocné kríky a stromy. Máme pre vás niekoľko tipov. 

Každý záhradkár vie o výhodách pestovania jabĺk, hrušiek alebo čerešní. Avšak príroda ponúka oveľa viac, než len tieto bežné ovocné stromy a kríky. Vysaďte si na záhrade menej známe druhy a neobanujete. Väčšina z nich je nenáročná na pestovanie. Predstavujeme vám niektoré menej známe, ale rozhodneme zaujímavé a chutné ovocniny, ktoré by ste mali zvoliť pre svoju záhradu.

Pestujeme muchovník: Ovocie nabité zdravým

Kľukva

Kľukva je nízko rastúca rastlina, ktorá tvorí polokruhové výhony s plazivými stonkami. Tieto stonky vytvárajú zapojený kobercový porast, ktorý je vysoký iba niekoľko centimetrov. Kľukvu môžete pestovať buď samostatne, alebo ako podrast pod čučoriedkami či rododendronmi. Pre úspešné pestovanie kľukvy by ste mali zabezpečiť kyslú pôdu a dostatočnú vlhkosť. Má rada slnečné až polotienisté stanovištia. Plody sa podobajú brusniciam.

Vysaďte si na záhrade menej známe ovocniny, tu sú tipy
Kľukva vyžaduje veľa vody. Zdroj foto: Depositphotos

Drieň

Drieň je nižší krík alebo strom, ktorý produkuje žiarivočervené plody s príjemnou sladkou chuťou. Táto rastlina býva nenáročná na pôdu a stanovište, a preto je vhodná pre záhradkárov, ktorí obľubujú nenáročné rastliny.

Vysaďte si na záhrade menej známe ovocniny, tu sú tipy
Arónia. Zdroj foto: Depositphotos

Arónia čiernoplodá

Arónia je krík, ktorý produkuje tmavofialové až čierne bobule s množstvom antioxidantov a iných cenných látok. Je nenáročná na pôdu a vhodná pre slnečné až polotieňové stanovištia. Arónia vytvára kry o výške približne dvoch metrov. Z plodov sa dajú pripravovať rôzne recepty a majú veľa využití.

Asimína trojlaločná produkuje veľmi chutné plody.
Asimína trojlaločná produkuje veľmi chutné plody. Zdroj foto: Depositphotos

Asimína trojlaločná

Ide o nový ovocný druh, ktorý prišiel na Slovensko len pred pár rokmi. Jeho domovom je Severná Amerika. Môžete sa však stretnúť i s jeho ľudovými názvami, a to paw paw či banánovník severu. Asimína má plody veľké 10 až 20 centimetrov, ktoré rastú buď v trsoch, alebo jednotlivo. Ich chuť pripomína kombináciu marhule s mangom a banánmi.

Vysaďte si na záhrade menej známe ovocniny, tu sú tipy
Oskoruša je veľmi úrodný strom. Zdroj foto: Depositphotos

Oskoruša

Ak máte na svojej záhrade dostatok miesta, môžete si na nej vysadiť oskorušu. Ide totiž o mohutný strom, ktorý patrí do skupiny jarabín. Odlišuje sa však nielen mohutnosťou, ale aj svojou dlhovekosťou. Ide o veľmi úrodný strom, ktorého plody majú hruškovitý alebo jabĺčkovitý tvar.

Prineste nové chute a farby do svojej záhrady. S týmito druhmi oživíte každý pozemok.