Infekcie močových ciest, ktoré bylinky sú účinné

Infekcie močových ciest, ktoré bylinky sú účinné Zdroj foto: Depositphotos

Infekcie močových ciest nám dokážu znepríjemniť život. Ako si uľaviť prostredníctvom liečby bylinkami?

Infekcie močových ciest sú častým zdravotným problémom, ktorý postihuje všetky vekové skupiny. Hlavné prejavy týchto infekcií sú pálenie, rezanie pri močení a neustále nutkanie na močenie. Základom liečby je nielen brániť baktériám v prichytení a množení v močových cestách, ale aj ich vyplavenie z nášho organizmu. Existuje niekoľko prírodných pomocníkov, ktoré môžu byť nápomocné pri liečbe tohto zdravotného problému.

Zázračné plody z vašej záhrady: Ako vypestovať prírodné liečivá

Brusnice – Prírodný zázrak

Brusnice patria medzi najznámejšie prírodné lieky na infekciu močových ciest. Vďaka ich antimikrobiálnej aktivite zabraňujú prichyteniu E. coli a jej následnému premnoženiu. Brusnica má silné močopudné účinky, pomáha pri infekciách a zápaloch močových ciest a je vhodná aj ako prevencia. Odporúča sa kombinovať ich so zlatobyľou obyčajnou, ktorá pôsobí protizápalovo a podporuje močové ústrojenstvo. Brusnice môžeme konzumovať buď vo forme čerstvej šťavy, alebo ako sušené plody. Existujú dokonca i rôzne sirupy, koncentráty a tinktúry. Z brusníc sa dá pripraviť tiež odvar, a to nasledovným spôsobom. Za hrsť sušených brusníc zalejeme litrom vriacej vody a necháme 10 minút zakryté lúhovať.

Infekcie močových ciest, ktoré bylinky sú účinné
Zdroj foto: Depositphotos

Klinčekový olej

Klinčekový olej je tiež vhodným pomocníkom pri liečbe infekcií, a to vďaka svojim antimikrobiálnym a protizápalovým účinkom. Môžeme si ho dokonca pripraviť aj doma. Do mažiara nasypeme pol balenia klinčekov a čo najviac ich rozdrvíme. Rozdrvené korenie potom nasypeme do 50 ml kvalitného repkového alebo olivového oleja a prelejeme do tmavej fľašky. Fľašku dobre uzavrieme a za občasného pretrepania necháme odstáť 14 dní na tmavom mieste. Pri infekcii užívame 14 dní trikrát denne jednu lyžičku.

Hydratácia a močopudné čaje

Pri liečbe infekcií močových ciest je tiež podstatný dostatočný pitný režim. Pitie urologických čajových zmesí zabezpečuje prečistenie močových ciest a odplavenie baktérií. K bylinám, ktoré priaznivo pôsobia na močové cesty, patrí vres obyčajný, praslička roľná, medvedica lekárska a žihľava dvojdomá. Čaj z nej si pripravíme tak, že lyžicu sušenej žihľavy zalejeme šálkou vriacej vody a necháme lúhovať 5 minút. Močopudný je tiež čaj z petržlenovej vňate či z brezovej kôry.