Ako zazimovať rozmarín, spoznajte tieto triky

Ako zazimovať rozmarín, spoznajte tieto triky Zdroj foto: Depositphotos

Prezradíme vám spôsoby, ako zazimovať rozmarín a tešiť sa tak z neho aj ďalšiu sezónu.

Rozmarín, obľúbená stredomorská bylinka, sa vyznačuje svojou chuťou a výraznou vôňou, ktorá obohacuje mnohé jedlá. Hoci je odolný voči miernejším mínusovým teplotám, vyžaduje zimnú ochranu, najmä v oblastiach s tuhšími zimami. Našťastie existuje niekoľko osvedčených metód, ako zazimovať rozmarín.

Pestovanie citrónovej trávy: Prevoňajte svoj domov

Vonkajšie prezimovanie rozmarínu

V teplejších oblastiach môže rozmarín prezimovať vonku bez väčších starostí. Kľúčom je nájsť pre rastlinu slnečné miesto chránené pred silným vetrom. V oblastiach s chladnejšími zimami je potrebné poskytnúť rozmarínu dodatočnú ochranu, ako je:

Mulčovanie: Pridanie 10 až 15 centimetrovej vrstvy prírodného mulča, ako sú napríklad drevené štiepky alebo slama, okolo rastliny pomôže chrániť korene pred mrazom.

Zakrytie rozmarínu: Prikrytie rastlín rozmarínu poskytne ochranu pred mrazom. Tieto kryty by mali byť ukotvené na mieste pomocou ťažkých kameňov alebo krajinných svoriek.

Prerezávanie a mulčovanie: Po prvom slabom jesennom mraze odstráňte malé rastlinky približne 15 cm nad zemou a nasypte na ne asi 10–15 centimetrov prírodného mulča pre dodatočnú izoláciu.

Ako zazimovať rozmarín, spoznajte tieto triky
Zdroj foto: Depositphotos

Prezimovanie rozmarínu vo vnútri

V chladnejších oblastiach, kde vonkajšie prezimovanie nie je možné, môže byť rozmarín úspešne prezimovaný vo vnútri domu. Urobte to pomocou nasledujúcich krokov:

Presun rastlín do interiéru: Rastliny na jeseň vykopte ešte pred prvým mrazom a premiestnite ich do veľkých kvetináčov naplnených substrátom pre izbové kvety. Rastliny nechajte niekoľko dní aklimatizovať sa na nové prostredie kvetináča predtým, ako ich presuniete dovnútra.

Odrezky stoniek: Ako alternatívu k presunu celej rastliny môžete odobrať 10 až 15 cm dlhé odrezky z konárov s novým rastom a zakoreniť ich vo vode alebo pôde s trochou zakoreňovacieho hormónu.

Starostlivosť v interiéri: Umiestnite rastliny rozmarínu do okna, ktoré dostáva aspoň 6 až 8 hodín jasného nepriameho svetla denne. Zalievajte iba vtedy, keď je pôda suchá a bylinku udržiavajte v blízkosti zvlhčovača alebo kamienkovej misky na zmiernenie suchého vnútorného vzduchu.

Otužovanie na jar

Na jar, keď hrozba mrazov pominie, je dôležité postupne otužovať rastliny rozmarínu. Postupne ich presúvajte von cez deň a v noci späť dovnútra, aby si zvykli na vonkajšie podmienky. Keď sú rastliny plne aklimatizované, môžete ich nechať v kvetináčoch vonku alebo ich presadiť do záhrady.