Vyskúšajte recept, ktorý vám poradí, ako konzervovať túto zeleninu na dlhší čas.
Recept na slaný hrášok je výborným polotovarom, ktorý je dobré mať vždy po ruke. Je to naozaj jednoduché. Navyše je to spôsob, ako konzervovať na dlhší čas túto zdravú zeleninu.
Na slaný hrášok budeme potrebovať
Mladý vylúpaný hrášok, 1 liter vody, 20 g soli, 20 g cukru.
Postup:
Mladý hrášok vylúpeme, vhodíme do vriacej vody a chvíľu povaríme. Vyberieme, prelejeme studenou vodou a vychladnutý dáme do pohárov. Vodu, soľ a cukor dáme zovrieť a vychladnutým roztokom zalejeme hrášok. Necháme postáť, a ak je to potrebné, dolejeme ešte roztokom. Poháre dobre uzavrieme, poukladáme do hrnca s dierkovanou vložkou a od bodu varu sterilizujeme 30 minút. O dva dni sterilizáciu zopakujeme.
Okrem sterilizácie sa dá zelený hrášok konzervovať aj sušením. Zistite, ako na to.
Sušený zelený hrášok
Na sušený hrášok budeme potrebovať vylúpaný zelený hrášok, papier na pečenie, vodu a plech.
Postup:
Mladý, veľkozrnný hrášok vylúpeme, vhodíme do horúcej vody na 5 minút, hneď vyberieme a necháme na site odkvapkať. Plech vyložíme bielym papierom, rozložíme naň hrášok a pomaly sušíme v teplej, pootvorenej rúre pri teplote 60 °C. Pri sušení hrášok občas zamiešame. Usušený uložíme do čistých pohárov, ktoré zaviažeme celofánom a odložíme na tmavé a suché miesto.