Pestovanie Akébie prináša mnoho výhod. Nielenže ide o okrasnú popínavú rastlinu, ale tiež jej ovocie skrýva v sebe pozitívne účinky na naše zdravie.
Akébia päťpočetná ( Akebia quinata) je exotická ovocná rastlina, ktorej pestovanie sa stáva čoraz populárnejším medzi záhradkármi. Táto rastlina, pochádzajúca z Číny, Japonska a Kórey, sa vyznačuje zaujímavými kvetmi a ovocím. Okrem toho má Akébie aj viacero využití v kuchyni a liečiteľstve.
Akébia vyniká atraktívnymi kvetmi, ktoré kvitnú v máji. Plody dozrievajú v júli až v auguste. V našich podmienkach často až na prelome septembra či októbra.
Pestovanie Akébie
Akébia sa najlepšie pestuje v teplých a vlhkých oblastiach, ale je odolná voči mierne chladným podmienkam. Vyžaduje slnečné alebo polotienisté miesto so zemou, ktorá je dobre odtoková a bohatá na organické látky. Rastlina sa pestuje zo semien, rezaním alebo delením koreňov. V niektorých krajinách sa dokonca správa invázne a treba ju likvidovať.
Po výsadbe je dôležité ju pravidelne zavlažovať a hnojiť organickým hnojivom. Akébia je popínavá rastlina, preto je dôležité poskytnúť jej podporu, ako napríklad mreže alebo rebriny, na ktorých sa môže plaziť. Pekne vynikne i pri pergolách, na obrastenie plota či altánkov. V prípade absencie opory sa správa ako pôdopokryvný druh. Vďaka sacej schopnosti sa vysádza k budovám, aby vysušila vlhké základy.
Zber a skladovanie Akébie
Akébia je zrelá na zber, keď jej ovocie zmení farbu na purpurovú alebo fialovú. Ovocie by malo mať mierne mäkkú šupku a pri pritlačení by mala vzniknúť mierna deformácia. Ovocie môže byť zberané buď jednotlivo, alebo v celých trsoch. Je dôležité odstrihnúť alebo odrezať ovocie, namiesto toho, aby sa odtrhlo. Tak sa totiž minimalizuje poškodenie rastliny.
Po zbere je možné plody Akébie skladovať v chladničke pri teplote okolo 4-7 °C po dobu jedného až dvoch týždňov. Vhodným spôsobom skladovania je aj zmrazenie ovocia, ktoré umožňuje dlhodobejšie uchovanie. Pred zmrazením by sa malo odstrániť ovocie, odstrániť semená a následne rozdeliť na menšie časti. Zmrazené Akebie sa potom dá použiť v rôznych receptoch.
O využití akébie si povieme v nasledujúcom článku.